PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prva odštampana poslovna zgrada nikla za 17 dana u Dubaiju

  • Objavljeno:
  • 1.6.2016

Prva poslovna zgrada izgrađena u potpunosti 3D štampanjem, ne samo što je u 17 dana izgrađena, već je i svečano otvorena u Dubaiju. Zvaničnici Dubaija navode da ovaj projekat u Persijskom zalivu pokazuje značaj tehnologije 3D štampanja u cilju smanjenja troškova i bržeg završetka gradnje.

 


   Impresivna 3D štampana fasada Zgrade Evrope

 

   Pogledajte kako izgleda impresivna 3D fasada Zgrade Evrope u Amsterdamu kreirana u čast          preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Holandije Evropskom unijom.

 


 

Poslovna zgrada futurističkog izgleda izgrađena je od specijalne mešavine cementa korišćenjem ogromnog industrijskog 3D štampača, visine šest metara, dužine 36 i širine 12 metara. Materijali korišćeni za gradnju prošli su kontrole kvaliteta u Kini i Velikoj Britaniji.

 

 

Na izgradnji zgrade radilo je 17 radnika tokom nešto više od dve nedelje, što predstavlja uštedu od 50% samo na radnoj snazi koja je potrebna u poređenju sa zgradom sličnih dimenzija izgrađenom konvencijalnim načinom gradnje.

 

 

 

Zgrada je nazvana "Office of the Future", a dizajn zgrade izradila je arhitektonska kompanija "Gensler". Nalazi se u blizini kula "Emirates Towers", a u 250 kvadratnih metara će, sasvim prikladno, biti smeštena "Dubai Future Foundation".

 

 

3D štampana zgrada poseduje sve prednosti tradicionalno građenog objekta, kao što su struja, voda, telekomunikacije i ventilacija. Zgrada je takođe opremljena brojnim elementima koji utiču na uštedu energije.

 

 

 

Zgradu  je otvorio premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i šeik Dubaija, Muhamed bin Rašid Al Maktum u prisustvu visokih zvaničnika UAE.

 

 

"Prva na svetu 3D štampana poslovna zgrada je otvorena, samo mesec dana nakon pokretanja strategije 3D štampanja koja koja predstavlja moderan model izgradnje. Na ovaj način predstavljamo svetu korist tehnologije budućnosti u životima ljudi. Ovo takođe predstavlja novu prekretnicu za UAE kao globalnog lidera u strateškim dostignućima", izjavio je šeik Muhamed.

 

 

Foto: Ahmed Jadallah / Reuters