PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Projekti domaćih arhitekata među najboljima na takmičenju VELUX Bringing light to life

  • Objavljeno:
  • 21.2.2020

Predstavljamo vam ovogodišnje dobitnike nagrade VELUX Bringing light to life u kategorijama porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, kao dobitnike Specijalne nagrade za postignuća. Pored toga, žiri odabran iz svih zemalja učesnica je proglasio i Globalnog pobednika, koji je imao najveći broj poena. 

 

Na ovogodišnjoj dodeli VELUX Bringing light to life nagrade prisustvovalo je oko 150 arhitekata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije i Turske.

 

 

Od prijavljenih 125 radova, žiri sastavljen od svih zemalja učesnica, imao je težak zadatak da odabere 3 glavne nagrade: porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, pa je zato svaka zemlja dodelila i Specijalne nagrade za postignuća pojedinih arhitektonskih biroa. Pored toga, žiri je proglasio i Globalnog pobednika, koji je imao najveći broj poena.

 

 

Konkurencija je bila jaka, upravno zbog autentičnosti svih projekata, kao i zbog različitih primena VELUX proizvoda u posve drugačijim prostorima. Neki od uslova za prijavu, kojima se žiri vodio bili su: količina dnevne svetlosti, izgled enterijera i eksterijera, ali i ’’dodir prirode’’ u prostoru, koliko dobro je iskorišćen prostor potkrovlja i krovnih elemenata, kao i vizuelna prezentacija projekta.

 

 

O značaju VELUX proizvoda u kreiranju zdravijeg prostora za život, na ceremoniji je govorio i Henrik Larsen iz Danske, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

 

 

Henrik Larsen, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu

U kategoriji Porodične kuće, žiri je dodelio nagradu projektu KK House arhitekti Kerem Pikeru, iz Turske.

 

KK House – Turska, arhitekta Kerem Piker

sa članom žirija Keremom Erginoglu

 

Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte pripala je projektu Parents house iz Bosne, arhitekti Emiru Salkiću.

 

Parents house – Bosna i Hercegovina, arhitekta Emir Salkić

sa članom žirija Vedinom Babahmetović

 

U kategoriji Renovirani objekti, koja je aktuelna od ove godine, nagradu su osvojili arhitekte iz Srbije Ela Nešić i Danilo Nedeljković za projekat Gundulićev venac.

 

Gundulićev venac – Srbija, arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković

sa članom žirija Vladimirom Lovrićem

 

Pre proglašenja glavne nagrade, žiri je dodelio i Specijalne nagrade po zemljama.

 

U Srbiji je nagrada dodeljena arhitektama Milka Gnjato i Ivica Marković, za projekat Merin Hill od  Zabriskie Studio biroa.

 

Merin Hill od biroa Zabriskie Studio, arhitekte Milka Gnjato i Ivica Marković

sa generalnom direktorkom kompanije VELUX Srbija Tamarom Milovanović

 

Posle toga, usledio je najuzbudljiviji deo večeri gde je prošlogodišnji pobednik Dejan Mitov iz biroa Model Art arhitekti iz Novog Sada, proglasio globalnog pobednika. Pobednički projekat 2019. godine je Guest houses Bulgaria od HO_RA architects biroa, arhitekata Andrej Hodkevič i Vladimir Rajnovski iz Bugarske. Čestitamo!

 

Guest houses, Bugarska,  biro HO_RA, arhitekte Andrej Hodkevič i Vladimir Rainovski

sa Dejanom Mitov, prošlogodišnjim pobednikom iz Model Art arhitekti iz Novog Sada

 

Ceremonija je održana u modernom prostoru Karbon State u Beogradu, a gosti su uživali i u muzici Golden Noise, koja izvodi poznate numere na violini.

 

Golden Noise

 

 

Sve prijavljene radove možete pogledati na sajtu VELUX-a, a za narednu godinu očekujemo još veći broj učesnika.

 

Izvor: Promo

Foto: VELUX