PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Projekat srpskog arhitekte na Bijenalu arhitekture u Seulu

  • Objavljeno:
  • 26.3.2021

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića "Samoodrživi grad" izabran u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru 2021. godine. Njegov rad biće izložen uz još 39 radova, odabranih od 1440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

 

Dangubićev arhitektonski studio Danilo Dangubić Architects izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo.

 

"Osnovna tema je bila Samoodrživi grad", grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina. Prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjima…", objašnjava Dangubić.

 

Trg u Palmotićevoj i pijaca ispod

 

"Jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni deo, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam baš nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vraćao svojoj utrobi. Silazio u svoje lagume, pećine i napuštene rudnike. Beograd živi sa svojom utrobom", dodaje arhitekta.

 

Bijenale u Seulu

 

Seulski bijenale je jedna od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi.

 

Ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa

 

Tema ovogodišnjeg bijenala, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero, koji je lično izabrao projekat našeg arhitekte, je "Održivi grad", odnosno kapacitet grada da se iznese sa svim izazovima i rapidnim promenama koje se dešavaju.

 

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

 

"Radimo mnogo i brzo na izradi video materijala, zatim materijala za knjigu i za samu izložbu, koja će u Beogradu biti održana u isto vreme kada i u Seulu. Ovo je veliki značaj za naš studio i mlade kolege, ali i za Srbiju", kaže Dangubić.

 

 

Danilo Dangubić se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Drury Univerzitetu završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na Architectural Association, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.