PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Preminula prva dama arhitekture Zaha Hadid

  • Objavljeno:
  • 31.3.2016

"Sa velikom žalošću kompanija Zaha Hadid arhitekts potvrđuje da je Dame Zaha Hadid iznenada preminula u Majamiju u ranim jutarnjim časovima”, navodi se u današnjem saopštenju njene kompanije i dodaje da je Hadidova početkom ove nedelje dobila bronhitis nakon čega je smeštena u bolnicu gde je tokom lečenja iznenada doživela srčani napad.

 

Rođena je i odrasla u Bagdadu. Matematiku je studirala na Američkom univerzitetu u Bejrutu pre nego što je upisala poznatu školu arhitekture u Londonu 1972. godine. Radila je s inovativnim holandskim arhitektom Remom Kolhausom posle čega je 1979. u Londonu osnovala kompaniju Zaha Hadid arhitekts. 

 

 

Dizajnirala je zgrade širom sveta, među kojima su i fabrika BMW-a u Lajpcigu, opera u kineskom gradu Guangžu, Nacionalni muzej umetnosti 21. veka u Rimu, Centar Hajdar Alijev u Azerbejdžanu, a posebno će ostati upamćena po projektovanju Centra za vodene sportove u Londonu, koji je izgrađen specijalno za Olimpijske igre 2012. godine.

 

Zgrada kulturnog centra "Hejdar Alijev" u Bakuu

 

Zahvaljujući svom radu i doprinosu koji je pružila arhitekturi, postala je prva žena-dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu, ali i prva žena u istoriji nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom. Tokom duge i bogate karijere zaslužila je i na desetine drugih uglednih priznanja.

 

"Akvatik centar" za Olimpijske igre u Londonu


Karijera Zahe Hadid nije imala standardni put kojim većina njenih kolega arhitekata uglavnom prođe. Nepristajanje na kompromis, prisutno u svim njenim radovima od početka karijere do danas, odraz je jedinstvenog umetničkog temperamenta, neophodnog za realizovanje jasne, vizionarske i snažne ideje stvaralaštva. Međutim, upravo je ta osobina razlog zbog kojeg je značajan broj njenih radova, naročito tokom ranog perioda, ostao na nivou crteža.

 

Futuristički metro u Rijadu

 

 

Mnogi teoretičari njen rad karakterišu kao barokni modernizam. Kao što su barokni arhitekti, poput Borominija, zamenili renesansni koncept perspektivne arhitekture idejom o uzvišenom pokrenutom prostoru, tako Zaha Hadid svojim projektima razbija formalizam modernizma i pronalazi način da se odvoji od dominirajuće post-Bauhaus estetike.

 

Projekat arhitektonskog biroa Zahe Hadid za sedište kompanije "Bee'ah"

 

 

Rušenjem osnovnih postulata arhitekture – zidova, tavanica, zadnje i prednje fasade, pravog ugla – ona dolazi do arhitektonskog minimuma, iz kojeg, ponovnim okupljanjem svih elemenata stvara "novi fluidni način prostornosti". Prostor s mnogostrukim perspektivnim tačkama i fragmentarnom geomerijom, kao osnovnim sredstvima njenog oblikovanja, predstavlja arhitektonski izraz dinamičnosti savremenog načina života. 

 

Dizajn zgrade Zahe Hadid koja je trebalo da se gradi u Beogradu

 

Zanimljivo je da je Zaha Hadid dizajnirala i zgradu koja je trebalo da se nalazi na mestu nekadašnjeg Beka kod Kalemegdana, ali se od te ideje u međuvremenu odustalo.