PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Preko 700 dvoraca napušteno u Turskoj

  • Objavljeno:
  • 19.1.2019

Kao u nekoj mračnoj bajci, na stotine napuštenih identičnih vila nižu se jedna do druge po brežuljcima kompleksa "Burj Al Babas" u centralnoj Turskoj, čija je izgradnja obustavljena nakon što je investitor proglasio bankrot.

 

Gradnja luksuznog naselja na pola puta između Istanbula i Ankare započeta je 2014. godine, a neverovatan video snimljen dronom pokazuje da je 732 mini dvorca ostavljeno nedovršeno u raznim fazama.

 

 

Sunovrat turske ekonomije doveo je do toga da kompanija "Sarot Group" obustavi dalju izgradnju i proglasi bankrot zbog duga od 27 miliona dolara.

 

Dizajn vila inspirisan je izgledom francuskih zamaka, sa četvrtastim tornjem i kružnom kulom. Sve kuće su identične, građene na tri nivoa na 30 kvadratnih metara placa. Predviđeno je da spoljašnji izgled ostane uniforman, dok se enterijer može prilagođavati stilu vlasnika.

 

 

Osim vila, projektom je predviđena izgradnja zajedničkih prostorija koje bi sadržale bazene, turska kupatila, akva park, fitnes centar, čije bi usluge bile besplatne za stanovnike luksuznog naselja.

 

Velika multifunkcionalna građevina u srcu kompleksa, koja je takođe u izgradnji, treba da sadrži šoping centar, restorane, bioskope, konferencijske sale, igraonice. U okviru kompleksa bili bi izgrađeni i sportski tereni i staze za jahanje konja.

 

 

U zavisnosti od lokacije, cena kuća kretala se od 370.000 do 530.000 dolara. Uprkos obustavi, zamenik direktora kompanije "Sarot Group", Mezher Yerdelen se nada da će se gradnja ipak nastaviti.

 

 

"Vrednost projekta je 200 miliona dolara. Potrebno je da prodamo svega 100 vila da bismo otplatili dug. Verujem da možemo da prevaziđemo krizu u narednih četiri do pet meseci i završimo deo projekta u 2019. godini", kaže Yerdelen.