PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljen šatorasti stadion za Mundijal 2022.

  • Objavljeno:
  • 7.7.2014

Prvi stadion koji će biti izgrađen u Kataru za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine biće udaljen oko 45 kilometara  od glavnog grada Dohe i nalaziće se u u gradu Al Khor. Kapacitet stadiona “Al Bayt” biće 60.000 mesta, a zgledaće poput šatora kojeg koriste nomadi u zemlji domaćina.

 

Izgled stadiona inspirisan je šatorima koje nomadi u pustinjama Katara koriste za svakodnevni život, a originalna crno-bela šatorasta konstrukcija bez sumnje će biti jedan od najupečatljivijih elemenata novog stadiona.

 

Konstrukcija će biti napravljena tako da posle prvenstva gornji redovi mogu da se uklone, čime bi kapacitet stadiona bio smanjen na 32.000 gledalaca, što će biti sasvim dovoljno za potrebe kluba koji će nastupati na novom stadionu.

 

 

Ovo je prvi od ukupno četiri nova stadiona koje će Katar predstaviti do kraja ove godine, pa će ova zemlja do početka prvenstva imati ukupno 10 odgovarajućih fudbalskih zdanja, umesto osam koliko svojim pravilima propisuje FIFA.

 

Koristeći najnovije tehnologije u građevinarstvu i najsavremenije materijale, stadion će najverovatnije dobiti najviše ocene po pitanju LEED i GSAS standarda, a kompletno će biti završen već do kraja 2018. godine.

 

Pogledajte video anamaciju koja otkriva kako će izgledati stadion na kojem će se igrati utakmice polufinala Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.