PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Predstavljamo šest novih stadiona na Mundijalu u Brazilu

  • Objavljeno:
  • 12.6.2014

Od momenta kada su dobili organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu Brazilci su do danas potrošili 13,3 milijarde dolara, a imajući u vidu činjenicu da će za dve godine ova najveća zemlja Južne Amerike biti domaćin i Olimpijskih igara, prognozira se da će u nova sportska borilišta Brazil uložiti još dodatnih 18 milijardi dolara.

 

Svetsko prvenstvo u fudbalu koje danas otvara utakmica između domaćina Mundijala i selekcije Hrvatske igraće se na 12 stadiona, šest potpuno novih i isto toliko renoviranih. Uživajte u spektakularnim sportskim zdanjima koji su izgrađeni specijalno za sportski događaj godine.

 

1. Korintijas Arena, Sao Paolo

 

Najveći grad u Brazilu i najnaseljeniji grad u južnoj hemisferi sa 11 miliona stanovnika (sedmi najnaseljeniji grad na svetu) dugo je čekao na novi stadion i konačno dobio velelepno zdanje koje je nazvano “Korintijans Arena”. Izgradnja je počela 2011. godine, predviđeni datum završetka radova bio je 16. april ove, ali su poslednji radovi bili u toku gotovo do samog početka Mondijala, što je verovatno najveći skandal tokom priprema za prvenstvo.

 

Izgradnja stadiona koštala je 820 miliona dolara, u svom sklopu ima četiri LED video bima najnovije tehnologije dimenzija 30 x 7 metara. Nakon Mundijala na njemu će igrati fudbalera Korintijasa, čije će mečeve moći da posmatra najviše 48.234 gledalaca, što predstavlja problem za grad koji ima više od 11 miliona stanovnika.

 

Kada, međutim, reprezentacije Brazila i Hrvatske večeras istrče na travu ovog spektakularnog objekta sve što je prethodilo početku prvenstva biće zaboravljeno, a na “Korintijans areni” počeće da se ispisuje nova stranica istorije modernog fudbala.

 

 

2. Arena Amazonija, Manaus

 

Stadion koji se nalazi u Manausu, glavnom gradu Amazonije, ima kapacitet od 46.000 mesta. Ljubiteljima fudbala, ali i putovanja, ovaj grad će biti zanimljiv po svojoj trpskoj lokaciji, a i po vrlo specifičnom izledu. Ovaj stadion je, naime, konstruisan tako da liči na korpu od sena smeštenu u srce Amazonske prašume, pa će ova lokacija biti po ukusu svih posetilaca avanturističkog duha, a posebno za navijače Kameruna,  Hrvatske, SAD-a, Portugala, Hondurasa i Švajcarske koji će igrati svoje mečeve na ovom stadionu.

 

 

3. Dunas Arena, Natal

 

Stadion “Dunas Arena” je građen u obliku školjke, kako bi se savladale peščane dine, karakteristične za Natal, glavni grad države Rio Grande do Norte koji ima više od 300 sunčanih dana godišnje. Izgrađena na mestu Mačadao arene, koja je srušena 2011. godine, a čiji je idejni tvorac vodeći svetski arhitekta u oblasti stadiona Kristofer Li. “Dunas Arena” može da primi 42.086 navijača, a zanimljivo je da će nakon prvenstva na ovom stadionu svoje mečeve kao domaćih igrati drugoligaš Amerika.

 

 

4. Arena Pernambuko, Sao Lorenco da Mata

 

Ovaj stadion se nalazi u gradu Sao Lorenco da Mata, predgrađu Recifea, glavnog grada države Penambuko, po kojoj je i dobio ime. Izgrađen je specijalno za potrebe Svetskog prvenstva, a građen u periodu od  oktobra 2010. do aprila 2013. Kapacitet iznosi 46.154 sedećih mesta, a svečano je otvoren 22. maja prošle godine.

 

Zanimljivo je da se u okviru stadiona pored kompleksa hotela, poslovnog i stambenog prostora, nalazi i solarna elektrana. Elektrana će služiti ne samo za potrebe stadiona, već će proizvoditi dovoljno energije da zadovolji potrebe 6.000 ljudi u ovom gradu, što ovaj stadion svrstava u grupu energetski efikasnih objekata.

 

 

5. Arena Fonte nova, Salvador

 

Moderan stadion u Salvadoru, "Arena Fonte nova", sagrađen je specijalno za ovogodišnji Mundijal i biće domaćin šest mečeva svetskog prvenstva (četiri u grupnom delu takmičenja, jedan meč osmine finala, kao i jedna četvrtfinalna utakmica).

 

Stadion u Salvadoru, prvoj kolonijalnoj prestonici Brazila i gradu čiji je nadimak “prestonica sreće”, zvanično je otvoren 7. aprila 2013. godine utakmicom između domaće Bahije i Vitorije. Treba napomenuti da je ovo jedan od najskupljih novoizgrađenih stadiona vredan 600 miliona dolara, kao i da kapacitet iznos 56.000 mesta.

 

 

6. Pantanal Arena, Kujabi

 

U glavnom gradu države Mato Groso, Kuijabi, sagrađen je stadion pod imenom “Arena Pantanal” specijalno za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu. Građen je od drveta i recikliranog materijala, dobio je nadimak “O”, ima kapacitet od 43.500 mesta, a čast da ga otvore imaće fudbaleri Čilea i Argentine 13. juna ove godine.

 

Ovo zdanje se još zove i “Verdao” (Veliki zeleni), zbog specifičnosti drveta koje je korišćeno u njegovoj izgradnji, a zanimljivo je da se Kuijabi nalazi tačno u centru Južne Amerike, udaljen od Atlantskog i Tihog okeana po 2.000 km.

 

 

Mečevi Svetskog prvenstva koje počinje danas i traje do 13. jula igraće se na još šest stadiona, koji su renovinari u okviru priprema za Mundijal. Među njima je i čuvena “Marakana” (sagrađena 1950. godine), čije je renoviranje trajalo pune dve i po godine, posle čega je svečano otvorena egzibicionim susretom timova koje su predvodili legendarni Ronaldo i Bebeto. Nova „Marakana“ ima kapacitet od 79.000 sedišta i na njoj će biti odigrano sedam mečeva.