PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pratite online panel: Globalni poduhvat ka klimatski neutralnoj gradnji

 • Objavljeno:
 • 22.9.2020

Online panel SrbGBC biće održan sutra u okviru Svetske nedelje zelene gradnje 2020. i kampanje Vreme za akciju koja je ove godine posvećena klimatski neutralnoj gradnji.

 

„Danas radimo na tome da EU postane prvi klimatski neutralan kontinent na svetu do 2050. Klimatski zakon je pravni oblik našeg političkog opredeljenja i nepovratno nas postavlja na put ka održivijoj budućnosti“, izjavila je predsednica EU Komisije Ursula von der Leien.

 

Svi mi imamo ključne uloge. Bilo da se radi o širenju poruke kako zgrade mogu doprineti smanjenju ekstremnih klimatskih promena, ili zalaganju za hrabriju regulativu kao podršku dekarbonizaciji sektora. Samo zajedno možemo dovesti do promene.

 

Šta je NET ZERO CARBON BUILDINGS COMMITMENT i kako on podstiče klimatski odgovornu akciju? Kako ovaj globalni poduhvat doprinosi novom normalu oblikovanja gradova i organizacija možete saznati na na online panelu koji će biti održan u sredu, 23. Septembra 2020. godine od 11 časova.

 

 

Postavljanjem ambicioznih „apsolutnih“ ciljeva, COMMITMENT teži da maksimalno uveća šanse za ograničavanje globalnog zagrevanja ispod 2 stepena (optimalno do 1,5 c) drastičnim smanjenjem operativnog ugljenika u zgradama.

 

COMMITMENT pruža okvir za gradove i organizacije da razviju globalno ambiciozna, ali lokalno primenjiva, fleksibilna i univerzalno održiva rešenja za svoj portfolio; kako da smanje potražnju za energijom i postignu nultu emisiju ugljenika.

 

 

Uspešnost transformacije jednog od najuticajnijih sektora, u postizanju konačne dekarbonizacije do 2050. godine zahteva aktivno učešće svih aktera izgrađene sredine:

  •  Ako ste arhitekta, inženjer, vlasnik zgrade ili dizajner proizvoda, informišite se o najboljoj praksi o net zero zgradama;
  •  
  •  Ako posedujete, razvijate ili iznajmljujete zgrade, napravite plan da one postanu net zero;
  •  
  •  Podstičite hrabriju i ambiciozniju regulativu za net zero zgrad, koristeći dostupne resurse i nova saznanja;
 •  

Pokažite akciju vođstva i rešenja koja vaša organizacija donosi za postizanje zgrada sa nultom emisijom.

 

Svi zainteresovani mogu da se prijave za praćenje panela preko STRANICE ZA PRIJAVE