PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako je građena najviša zgrada na svetu

  • Objavljeno:
  • 10.7.2014

Burdž Kalifa u Dubaiju dva i po puta je viša od Ajfelovog tornja i od 2010. godine, kada je zvanično otvorena, ušla je u Ginisevu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svetu. Megalomanske dimenzije ovog objekta najbolje ilustruje podatak da je težina upotrebljenog betona jednaka težini 100.000 slonova.

 

U ovoj zgradi se nalaze jedni od najbržih liftova na svetu koji se kreću brzinom od 10 metara po sekundi, jer bi u suprotnom put do najviših spratova bio beskrajno dug. Arhitekta ovog fascinantnog zdanja je Adrijan Smit, a ukupna vrednost čak 4,1 milijardu dolara.

 

Pogledajte video koji prikazuje šta je sve potrebno uraditi da bi se izgradio jedan takav objekat i kako je tekao proces gradnje. 

 

 

 

Mogućnost da se upišu u istoriju projektujući zgradu budućnosti pri­vukla je mnoga blistava imena iz arhitektonskog vrha današnjice.

 

Čast da njihov potpis nosi najviša zgrada na svetu pripala je globalnom lideru u kreiranju ultra-visokih zdanja,  čikaškom Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), a glavni konsultant za dizajn bio je Adrian Smit (FAIA, RIBA).

Osnova je sastavljena od tri režnja i u suštini je apstrakcija pustinj­skog cveta Hymenocallis. Kula je komponovana od tri elementa, organizovana oko centralne srži. Modularna struktura u obliku slova Y, sa zaprekama duž svakog od tri krila, predstavlja stabilnu konfiguraciju strukture.

 

Dvadeset i šest helikoidnih nivoa nižu se i sužavaju ka nebu. Iz njih potom izvire centralna konstrukcija, koja kulminira u vidu skulpturalnog šiljka.  Posmatrana bilo iz vazduha bilo sa zemlje, "Burž Kalifa" podseća na kupolaste krovove islamske arhitekture.

Foto: Arhiva Kuća stil