PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Pogledajte kako će izgledati "Beograd na vodi"

  • Objavljeno:
  • 21.1.2014

Muhamed Al Abar, direktor kompanije "Eagle Hills", predstavio je idejno rešenje za  projekat "Beograd na vodi" u koji će biti uloženo 2,5 do 2,8 milijardi evra.

 

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata projekat su predstavili prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću, predsedniku privremenog veća Siniši Malom i drugim članovima Vlade Srbije. Vođa projekta "Beograd na vodi" Srđan Rupar, koji je takođe prisustvovao prezentaciji, rekao je da bi prva faza projekta mogla da počne u septembru i da će obuhvatiti površinu od milion i po kvadratnih metara na kojoj će biti izgrađen najveći šoping mol u ovom delu Evrope, pešačke promenade, saobraćajnice, pristupni bulevari, kao i kula.  

 

"Sve institucije sistema biće uključene i biće posla za mnogo ljudi", rekao je on.

 

Prema dogovoru, Srbija će uložiti zemljište i dozvole, a investitor neophodna finansijska sredstva za projekat. U narednih nekoliko nedelja treba da se formira preduzeće "Beograd na vodi", čiji će potom "Eagle Hills" postati suvlasnik. Uz novac koji ulaže u projekat, kako kaže Mali, partneri iz UAE će pronaći i kupce za poslovni i stambeni prostor. 

 

Oko 80 odsto predloženog idejnog rešenja kompleksa partneri su već usaglasili. Sada naše vlasti treba da projekat proglase nacionalnim kako bi se eksproprijacija završila u najkraćem mogućem roku. U istom periodu potrebno je i da se uskladi još oko 20 odsto idejnog rešenja kako bi mogla da počne izrada odgovarajuće planske dokumentacije.

 

Projekat će biti realizovati u fazama. Za sada se zna da će ih biti pet ili šest, ali to će se pouzdano znati kada se kompletno usaglasi master plan. Gradnja kompleksa će početi u delu priobalja Save, koje je i najatraktivniji deo lokacije, a u nju će biti uključene domaće građevinske kompanije. Ceo projekat mogao bi da bude realizovan u roku od pet do sedam godina.

Vučić je istakao da bi realizacija projekta "Beograd na vodi", uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize. 

"Ako uspemo, a daćemo sve od sebe, a uspećemo jer lestvice postavljamo visoko, potpuno sam siguran da će to značiti izlazak iz krize građevinske industrije, a sa ovakvim rastom u autoindustriji i poljoprivredi, to znači siguran izlazak naše zemlje iz krize", rekao je on.

 

Kompleks će krasiti kula "Belgrade tower", koja će biti visoka 180 metara i nalaziće se na samoj obali reke, tamo gde su danas koloseci koji su u vlasništvu Železnica Srbije. Njena namena još se ne zna - moguće je da bude hotel, ali i poslovno stambeni prostor.

 

Trenutno se, prema rečima vođe projekta, polako premešta deo železničke infrastrukture u zoni desne obale Save. Oko 80 odsto koloseka može da se stavi van funkcije i izmesti u roku do šest meseci. U tom slučaju lokacija će biti u potpunosti očišćena do septembra, kada bi trebalo da bude započeta i gradnja.

 

"Projekat je baziran na ideji o izmeštanju trenutnih sadržaja, zadržavanju onoga što bi govorilo o duhu vremena koje je za nama i otvaranju novih potencijala koji bi bili u skladu sa savremenim stremljenjima modernog grada", kaže Rupar. 

 

U cilju realizacije projekta "Beograd na vodi" Muhamed al Abar osnovao je novu firmu "Eagle hills". On je i predsednik kompanije "Emaar Properties" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je podigla najvišu zgradu na svetu "Burdž al Arab".

 

 "Ovaj projekat će, u okviru te kompanije, svakako biti najvažniji", rekao je Al Abar novinarima nakon predstavljanja projekta.