PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Počela gradnja uz pomoć 3D štampača: 10 kuća za 24 sata

  • Objavljeno:
  • 27.4.2014

Kineska kompanija “WinSun New Materials” počela je da koristi ogroman 3D štampač u procesu gradnje kuća koji joj je omogućio da kompletno gradi čak 10 kuća u jednom danu. Kompanija je do sada izgradila 10.200 kvadratnih metara stambenog prostora u Šangaju koristeći ovaj 3D štampač, u koji je tokom 12 godina razvijanja uloženo 3,2 miliona dolara.

 

Kneske kompanije su poznate po tome što veoma brzo grade velike građevinske projekte, ali nikada do sada niko nije uspeo da gradi ovom brzinom, ali ni da koristi 3D štampač za dobijanje trodimenzionalnih panela koji će se koristiti za gradnju.

 

Iako 3D štampači već postoje nekoliko godina, oni su se do sada uglavnom koristili za pravljenje modela, prototipova, avionskih delova, često i za nakit, ali do sada nikada nisu korišćeni u građevini. Štampanje građevinskih panela  podrazumeva uzastopno slaganje više slojeva štampanog materijala koji spajanjem daju gotov proizvod koji se koristi kao građevinski materijal.

 

 

3D štampač kompanije "WinSun" je visok 6,6 metara, širok 10, a dugačak čak 150 metara. Mastilo koje koristi za štampanje dobijeno je mešavinom cementa i staklenih vlakana, a u budućnosti će biti korišćen i stari građevinski materijal kako bi reciklaža i zaštita životne sredine bila podignuta na viši nivo.

 

 

U ovoj kompanije tvrde da je ovaj način gradnje neuporedivo jeftiniji od tradicionalnog, pa jedna mala stambena jedinica (prikazana na fotografijiama košta 4.850 dolara. Štaviše, "WinSun" uskoro namerava da otvori 100 fabrika za reciklažu građevinskog materijala širom Kine kako bi osigurali sirovinu za 3D izgradnju kuća. Firma procenjuje da bi se daljim razvojem projekta, cena izgradnje ovakve kuće mogla prepoloviti te tako osigurati pristupačan dom za najsiromašnije stanovnike ove zemlje.

Najveću poteškoću u ovom trenutku čine regulatorne prepreke i činjenice da propisi koji se odnose na građevinu još nisu predvideli upotrebu 3D štampača u izgradnji, ne treba očekivati masovniju upotrebu ove tehnologije u skorije vreme. 

 

 

Foto: Pei Xin/news.cn