PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

"Plutajući" stambeni kompleks u Kini

  • Objavljeno:
  • 13.11.2015

Među raskošnim zelenilom i vodama nacionalnog parka u blizini grada Hangžu (Hangzhou) u Kini, smešten je kompleks "plutajućih" apartmana od kamena, koji je projektovao britanski arhitektonski biro "David Chipperfield Architects".

 


   Originalna fasada rezidencijalnog kompleksa Le Stelle

 

   Zgrade rezidencijalnog kompleksa Le Stelle u Švajcarskoj krasi jedinstvena reljefna fasada koja    podseća na pačvork.

 


 

Park je smešten u močvarnom području  na obroncima grada, koji se nalazi na kraju najdužeg veštačkog vodenog puta na svetu, "Velikog kanala". Zgrade koje naizgled plutaju po vodenoj bašti, podsećaju na lokalne seoske zgrade koje su postavljene na kamena postolja u vodi.

 

 

"Sveprisutna veza između pejzaža, arhitekture i vode je ključ atmosfere ovog područja. Ta atmosfera integrisana je u razvoj apartmana ", objašnjavaju arhitekte.

 

Dugački blokovi od sivog kamena korišćeni su za izgradnju 20 dupleks apartmana, koji su smešteni na sivim bazama u vodi. svih 20 domova povezano je stazama koje okružuju močvarne biljke.

 

 

"Nasuprot zelenom okruženju, zgrade nalikuju na tamno kamenje smešteno u vodenoj bašti", kažu autori kompleksa.

Prozori od poda do plafona sa tamnim žaluzinama dizajnirani su tako da obezbede maksimalan pogled na vodenu baštu i obilje prirodne svetlosti.

 

Foto: Simon Menges