PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajući gradovi koji bi mogli spasiti čovečanstvo

  • Objavljeno:
  • 28.5.2016

Mnoge arhitekte smatraju da se rešenje za prenaseljenost planete kao i spas od prirodnih katastrofa  nalazi u izgradnji gradova na vodi.

 

Iako deluje kao naučna fantastika, kompanija koja se bavi proceni održivog razvoja "The Seasteading Institute" tvrdi da bi autonomne plutajuće naseobine mogle postati realnost već 2020. godine.

 


   Pariz - zelena metropola budućnosti

 

   U želji da reše urbanističke i ekološke probleme Pariza, arhitekte kompanije “Vincent Callebaut      Architectures“ osmislili su projekat koji će francusku prestonicu učiniti zelenom metropolom            budućnosti. 


 

Pogledajte neka od najzanimljivijih rešenja.

 

Lilypad Cities

 

"Lilypad Cities" je jedno od najlepših energetski efikasnih predloga za grad budućnosti. Zamišljen je u obliku lokvanja i predstavlja samoodrživi plutajući grad koji koristi obnovljive izvore energije.

 

Koristio bi solarnu i energiju vetra, kao i biomasu, a mogao bi da prihvati 50.000 ljudi. Ovaj plutajući grad projektovala je kompanija "Vincet Callebaut Architectures", a više detalja možete pročitati u zasebnom tekstu o "Lilypad Cities".

 

 

Plutajući grad

 

Sa više od milijardu stanovnika, Kina je najnaseljenija zemlja na svetu, stoga ne čudi što tamošnje vlasti brinu o svojim prenaseljenim gradovima.

 

Kineska građevinska kompanija "CCCC" angažovala je "AT Design Office" kako bi došla do rešenja, a rezultat je plan za samoodrživo veštačko ostrvo napravljeno od prefabrikovanih modula u obliku heksagona. Na ostrvu bi se nalazile vertikalne farme i ribnjaci, pa bi i proizvodnja hrane bila obezbeđena.

 

 

Nojeva barka

 

Dvoje srpskih arhitekata -  Aleksandar Joksimović i Jelena Nikolić, projektovali su samoodrživi plutajući grad stvoren  za postapokaliptični svet. "Nojeva barka" koristila bi energiju dobijenu iz  obnovljivih izvora, kao što su vetar, sunce i voda.

 

"Barka" bi se sastojala od više kružnih stepenastih struktura prekrivenih poljoprivrednim zemljištem, a u središtu svake nalazio bi se kolektor za vodu.

 

 

Grad na jezeru

 

Tim studenata arhitekture predložio je projekat "Silt Lake City", plutajući hidropolis čiji je fokus rešavanje problema plavljenja u dolini reke Nil. Grad bi bio smešten na jezeru Naser, jednom od najvećih veštačkih jezera na svetu i mogao bi po potrebi da pluta na vodi tokom poplava.

 

 

 

Harvest City

 

Kada je razoran zemljotres pogodio Haiti 2010.godine, arhitekta E. Kevin Schopfer i studio "Tangram 3DS" osmislili su rešenje koje bi moglo da pomogne ovom gradu da se izbori sa budućim katastrofama.

 

Inovativan grad budućnosti bi mogao da prihvati oko 30.000 ljudi. Sastojao bi se od niza veštačkih ostrva sačinjenih od povezanih plutajućih modula. Centar plutajućeg grada bio bi namenjen poslovnim prostorima kao i upravnim, obrazovnim i kulturnim ustanovama, dok bi spoljašnje zone bile prekrivene poljoprivrednim zemljištem.

 

 

Green Float

 

Japanska kompanija "Shimizu Corporation"  kreirala je "Green Float" koji bi mogao da prihvati neverovatnih milion ljudi. Reč je o seriji povezanih ostrva, a na svakom od njih bi se nalazio po jedan 1.000 metara visok eko-neboder koji bi sadržao stambene i poslovne prostore, kao i vertikalne farme.