PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pet arhitektonskih čuda Olimpijade u Sočiju

  • Objavljeno:
  • 12.2.2014

Arhitektonska čuda modernog Sočija obeležila su početak najskupljih Olimpijskih igara u istoriji. Predstavljamo pet olimpijskih objekata koji su već postali simboli moderne Rusije.

 

Svaki od ovih objekata je ogromnih dimenzija i izgleda velelepno, naročito noću kada su obasjani fantastičnim osvetljenjem. Na njihovoj izgradnji Rusi nisu štedeli, pa će ukupni troškovi organizacije Zimskih olimpijskih igara dostići vrtoglavih 50 milijardi dolara. Svi objekti se nalaze u sklopu olimpijskog kompleksa, što najmoderniji deo Sočija čini jednim od najlepših sportskih kompleksa na planeti.

 

1. Olimpijski stadion Fišt (Fisht Olympic Stadium)

 

Prva zvezda olimpijskog kompleksa svakako je stadion Fišt, koji je već godinama pre završetka najavljivan kao “čudo od stadiona”. Izgled inspirisan faberžeovim jajetom, poluprozirna polikarbonatska krovna konstrukcija podržana sa 8.000 tona čelika i kristalna površina koja se na prirodnom osvetljenju stapa sa okruženjem čine ovaj stadion jednim od najlepših sportskih objekata na planeti.

 

Stadion su projektovale vodeće svetske kompanije koje se bave sportskom arhitekturom  Populus i Buro Happold, a na stadionu će se igrati i utakmice Svetskog prvenstve u fudbalu 2018. godine. Ukupan kapacitet je 40.000 mesta, a u izgradnju stadiona potrošeno je oko 780 miliona dolara. 

 

 

2. Boljšoj ledena dvorana (The Bolshoy Ice Dome)

 

Jedan od najvećih i najskupljih olimpijskih objekata u Sočiju je i velelepna ledena dvorana Bolšoj, koja po izgledu neodoljivo podseća na zaleđenu kap. Fasada je sastavljena iz staklenog dela koji impresivnu unutrašnjost dvorane čini vidljivom spolja, kao i aluminijumskih panela koji objektu daje futuristički izgled. U ovoj dvorani koja je koštala 180 miliona dolara igraće se verovatno najzanimljiviji timski okršaji na Olimpijadi.

 

 

3. Šajba arena (Shayba Arena)

 

Sam naziv Šajba (na ruskom – pak) otkriva namenu objekta u kojem će se osim hokejaških mečeva, igrati i susreti sledž hokeja, jednog od najpopularnijih sportova na Olimpijadi za osobe sa invaliditetom. Dvorana je sagrađena 2012. Godine i ima kapacitet od 7.000 hiljada mesta. Zanimljivo je da će arena koja je koštala više od 27 miliona dolara biti razmontirana po okončanju Igara, kako bi mogla da se koristi širom Rusije.

 

 

4. Adler arena (Adler Arena)

 

Dvorana ovalnog oblika koja podseća na ledeni breg biće poprište takmičara u brzom klizanju. Kristalna struktura, sa providnim zidovima i trouglastim vitražima daje ovom objektu vrlo atraktivan izgled, zbog čega će upravo ovaj objekat biti preuređen u izložbeni centar nakon Olimpijade. Kapacitet dvorane je 8.000 mesta, a izgradnja je koštala oko 33 miliona dolara.

 

 

5. Ajsberg klizačka palata (Iceberg Skating Palace)

 

Ajsberg klizačka palata biće domaćin najboljim umetničkim klizačima i takmičarima u brzom klizanju na kratkoj stazi tokom trajanja Zimskih olimpijskih igara. Spoljašnjost palate obojena je u više nijansi plave boje, a na glatkoj staklenoj površini tokom dana se oslikavaju silueta okolnih planina i morskih talasa, što ceo objekat čini jedinstvenim u olimpijskom kompleksu. Zanimljivo je da će dvorana nakon Olimpijade najverovatnije biti pretvorena u biciklistički velodrom.