PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Peking gradi najveći aerodrom na svetu

  • Objavljeno:
  • 10.2.2015

U Pekingu će uskoro početi izgradnja najvećeg putničkog terminala na svetu. Prema planu Zahe Hadid, terminal će biti deo novog aerodroma u distriktu Daksing i godišnje će kroz njega proći više od 45 miliona putnika.

 

Peking već ima dva aerodroma koji su dostigli maksimum u pogledu broja opsluživanja aviona i putnika. Novi aerodrom biće smešten u južnom predgrađu kineske prestonice, nasuprot postojećem koji je 2008. izgradila kompanija "Foster + Partners".

 

Arhitekte biroa ADPI, koje su 2011. dizajnirali novu zgradu aerodroma, sada su se udružile sa kolegama iz renomirane kompanije "Zaha Hadid Architects" kako bi zajedno projektovali najveći putnički terminal na svetu. Prema planu, aerodrom u Daksingu će u prvoj fazi imati četiri piste. Terminal će biti fleksibilan i moći će da se prilagodi različitim konfiguracijama. Takođe, biće povezan sa lokalnom i nacionalnom železnicom, kao i sa ultra brzim vozom "Gao Tie".  

 

Novi terminal će biti u obliku morske zvezde i zauzeće površinu od oko 700.000 kvadratnih metara. Projekat, vredan 13,8 milijardi dolara, trebalo bi da bude završen 2018. godine.

 

Ovo nije prvi projekat Zahe Hadid u Pekingu. Prema njenim nacrtima, u kineskoj prestonici već je izgrađen poslovni kompleks "Galaksi Soho". Pogledajte i kako izgledaju najbolje dizajnirani aerodromi u SAD.

 

 

Foto: Zaha Hadid Architects