PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovo je najbolja stambena zgrada u Srbiji: Moderna lepotica svedenog dizajna

  • Objavljeno:
  • 26.3.2020

Vizuelni sklad, upotreba najkvalitetnijih savremenih materijala i funkcionalna organizacija prostora samo su neki od razloga zašto je ekskluzivni stambeni objekat u Bore Prodanovića 12 u Novom Sadu proglašen za najbolje arhitektonsko rešenje i najbolje izvedeni objekat Xella materijalima u kategoriji stambenih zgrada na takmičenju „Xella Triumph“ za 2019. godinu.

 

U pitanju je objekat koji je projektovala arhitekta Tatjana Vujinović iz projektnog biroa "Andzor Engineering", a sadrži pet nadzemnih etaža sa komfornim četvorosobnim i petosobnim stanovima.

 

      

  

"Prvo moram da kažem da sam prijatno iznenađena nagradom, jer to znači da je prepoznat projektantski koncept kojim sam se vodila i u funkcionalnom i u estetskom smislu, a to je da je lepota u jednostavnosti. Mislim da je rezultat tog pročišćenog koncepta vizuelni sklad, pogotovo kada se gradi najkvalitetnijim savremenim materijalima, u koje spadaju i Xella proizvodi, a objekat, u skladu sa projektnim zadatkom investitora, ima pre svega specifičnosti u funkcionalnoj organizaciji, u cilju stvaranja kvalitetnog i ugodnog prostora za krajnje korisnike", navodi Vujinović.

 

 

Funkcionalna organizacija prostora

 

Višeporodični stambeni objekat koncipiran je tako da sadrži pet stambenih jedinica raspoređenih tako da jedan stan zauzima celu jednu stambenu etažu. U suterenu su smeštene vešernice, pojedinačne ostave, pomoćne i tehničke prostorije, a pristup svakoj stambenoj jedinici na višim etažama omogućen je putem stepenica, kao i direktno iz lifta.

 

3D prikaz: Velibor Sremac

 

Jedan od fokusa stavljen je na funkcionalnu organizaciju unutrašnjeg prostora kako bi svaki stan ponudio vlasnicima ugodan, praktičan i prijatan prostor za život. Stoga je enterijer svake jedinice jasno podeljen na funkcionalne zone – dnevnu i noćnu, koje su odvojene hodnicima i kupatilima.

 

3D prikaz: Velibor Sremac

 

Moderno opremljena zona u kojoj se porodica okuplja, druži ili obeduje, postaje centar porodičnog života tokom dana. Ova prostrana zajednička prostorija izdvojena je od spavaćih soba, čime je pružena veća privatnost i mir svakom korisniku stana kojem je potrebna tišina za odmor ili rad.

 

3D prikaz: Velibor Sremac

 

Pored svih standardnih instalacija, stanovi su opremljeni sistemom „pametnih kuća“ koji omogućava upravljanje različitim funkcijama kao što su grejanje, hlađenje, rasveta, roletne i brojnim uređajima i potpuno prilagođavanje potrebama i željama stanara za određenim ulovima ili ambijentom u tom trenutku.

 

3D prikaz: Velibor Sremac

 

Kvalitetna i održiva gradnja

 

Velika pažnja posvećena je odabiru materijala za izvršenje projekta, stoga ne čudi što je izbor pao na Xella proizvode, odnosno YTONG blokove i Multipor, koji se zbog izvanrednih karakteristika svrstavaju u najkvalitetnije građevinske materijale današnjice.

 

"Budući da se bavim i energetskom efikasnošću zgrada, upoznata sam sa prednostima Xella proizvoda, pre svega sa odličnim termičkim karakteristikama i činjenicom da se radi o ekološkom materijalu koji je deo dobro osmišljenog sistema u procesu izgradnje. Ytong proizvodi i Multipor su bitan segment u izgradnji nagrađenog objekta, jer smo njihovom upotrebom kod ove zgrade postigli "B" energetski razred, tako da je objekat potpuno u skladu sa Xella konceptom energetske efikasnosti i održive gradnje, objašnjava Vujinović.

 

 

Visokokvalitetni materijali korišćeni su i za završnu obradu objekta: u enterijeru su upotrebljeni parket i italijanska keramika I klase, kao i unutrašnja stolarija od kvalitetnog medijapana. Na fasadi je korišćena višekomorna PVC stolarija sa termoprekidom, zastakljena višeslojnim niskoemisionim "flot" termostaklom punjenim plemenitim gasom.

 

Zgradu krasi elegantan i moderan izgled zahvaljujući čistim linijama i svedenoj paleti boja. Za fasadu je korišćen bavalitni malter u dve boje – beloj i antracit sivoj, dok su opekarske listele u smeđim tonovima pružile dodir topline i teksturu svedenom dizajnu eksterijera.

 

      

    

Jednostavnost i elegancija, uz fokus na kvalitet i funkcionalnost, još jednom se pokazalo kao proverena kombinacija uz koju dobit imaju svi, kako investitori tako i korisnici koji će u budućim decenijama uživati u svim prednostima "pametnog", energetski efikasnog i funkcionalnog doma.

 

Foto:  Andzor Engineering