PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvorena prva pešačka staza za zavisnike od mobilnih telefona u Evropi

  • Objavljeno:
  • 16.6.2015

Gradska uprava belgijskog grada Antverpena pronašla je novi način da zavisnike od mobilnih uređaja skloni sa prometnih pešačkih zona. Na ulicama su, naime, nedavno osvanule posebne zone ograđene belom bojom, koje su nazvane “Staze za kucanje poruka”. 

 

Tako je posle otvaranja ovakve staze u Kini, isto rešenje prvi put primenjeno i u Evropi, pa će pešaci koji radije gledaju u ekran svog telefona nego ispred sebe to od sada moći nesmetano da rade bez ometanja drugih pešaka.  

 


   Prvi autoput koji svetli u mraku (VIDEO)

   

   Svetleća horizontalna signalizacija koju su 2012. godine predstavili holandski studio                          Roosegaarde i kompanija Heijimans prvi put je primenjena na jednoj deonici auto-puta.

 Tvorac staza sa belim linijama je kompanija "Mlab" koja se bavi prodajom smartfona, a razlog nastanka ovih staza je vrlo jednostavan. Zaposleni u kompaniji dnevno poprave čak 35.000 mobilnih uređaja koji pretrpe štetu kada se osoba koja koristi telefon sudari sa nekim drugim prolaznikom. 

Kompanija navodi da joj je cilj promivisanje bezbednosti jer su šetači koji "pilje" u mobilne telefone najčešće znatno manje svesni svog okruženja od ostalih prolaznika.

 

Da li je ovako nešto već potrebno i u vašem gradu?