PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvoren spektakularan muzej Luj Viton u Parizu

  • Objavljeno:
  • 31.10.2014

Jedan od najbogatijih Francuza Bernar Arno, vlasnik najveće grupe luksuznih proizvoda na svetu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), otvorio je istoimeni muzej na obodu Bulonjske šume.

 

Muzej je projekat slavnog kanadsko-američkog arhitekte Frenka Gerija. Kao što se očekivalo, konstrukcija je dobila silne kritike, ali je jedinstven Gerijev dizajn ipak odneo pobedu. Jedanaest galerija raznih veličina smeštenih na 12 hiljada kvadratnih metara porede se s ledenim bregom, oblakom, brodom…

 

Za Frenka Gerija to je prava umetnost. Želeo je da se ovo zdanje “pokreće, jedri”. Namerno je projektovao galerije nedovršenih delova kako bi podstakao umetnike da “intervenišu” koristeći ove prostore za svoje buduće radove. Prvi od njih, Danijel Biren, rešio je da slika po samoj konstrukciji. Arehitekta Geri izuzetno je zadovoljan što je baš njemu poveren ovaj projekat jer je “Pariz, bez obzira šta se priča, i da je još od antičke grčke kulture i dalje svetski centar umetnosti”.

 

Ukupno 11 galerija na četiri sprata, kao i veliki auditorijum usred zelenila dečjeg parka (u kome se igrao i poznati književnik Marsel Prust) ukopano je u dubok jarak tako da vrhovi vire kao ledeni bregovi. Najniži nivo zgrade, jedan sprat ispod nivoa ulice, okružen je bazenima stvarajući utisak pećine gde je islandsko-danski umentnik Ulafur Eliasan obložio njene zidove Murano staklom u obliku trougla.

 

 

U velikom holu “Dizni” postavljene su velike stepenice koje vode do koncertne dvorane, što je bila Gerijeva ideja koja se posebno dopala Francuzima. Veliki prozori omogućavaju pogled na park, ali i pogled na auditorijum, restoran i galerije. Svi zidovi su od korijana, ukrašeni umetničkim radovima.

 

 

Auditorijum se nalazi na najnižem nivou sa svojim visokim prozorima okrenutim fontani. U unutrašnjosti su prodori svetlosti tako izvedeni da svetlo u određeno vreme prodire kroz svetlarnike jedne za drugim. Zbog toga ovo zdanje porede s Korbizijeovom kapelom u gradu Ronšanu nedaleko od Bazela.

 

 

Poseban kuriozitet su mnogobrojne terase na vrhu zgrade koje pružaju izuzetan pogled na Bulonjsku šumu i kvart “Defans“, koga zovu i “pariski Manhetn“.

 

 

Godine 2062. muzej LVMH će postati vlasništvo grada Pariza. Do tada će funkcionisati kao privatan muzej. Zato se ovaj muzej smatra poklonom 65-godišnjeg Bernara Arnoa koji je “težak“ 30 milijardi evra.