PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvoren neobičan kružni most u Urugvaju

  • Objavljeno:
  • 1.2.2016

Most preko Lagune Garzon osmislio je arhitekta Rafael Viñoly koji živi i radi u Njujorku, a njime su povezane opštine Rocha i Maldonado. Do izgradnje mosta preko vode se prelazilo isključivo splavom.

 


  Arhitektonsko čudo Skandinavije - most koji se pretvara u podvodni tunel 

 

Betonska struktura podiže se iznad vode na cilindričnim stubovima i formira "lagunu unutar lagune", pa je unutar ovog zanimljivog mosta moguće plivati, pecati ili razgledati prelepu okolinu zahvaljujući pešačkim stazama koje se nalaze sa spoljnje i unutrašnje strane kružnog puta.

 

 


"Koncept Puente Laguna Garzon imao je za cilj da se transformiše tradicionalni saobraćajni prelaz kako bi se smanjila brzina automobila na ovom prelepom mestu, te tako pružila prilika da ljudi uživaju u panoramskom pogledu na predivan pejzaž, a da se u isto vreme u centru stvori i prostor za pešake", kaže arhitekta Viñoly.

 

 


Rad na mostu preko lagune trajao je nešto više od godinu dana, a prethodila mu je šestodogišnja javna rasprava koja je na kraju dovela do izgradnje ovog neobičnog mosta.

 

 

 

Svečano je otvoren krajem decembra 2015. godine, u njegovu izgradnju uloženo je 11 miliona dolara. Nalazi se blizu popularnih odmarališta Punta del Este i Jose Ignacio i trebalo bi dodatno da ubrza razvoj obale Rocha.

 


 

Foto: Youtube screenshot