PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvoren najveći aerodrom na svetu

  • Objavljeno:
  • 2.10.2019

Nakon pet godina izgradnje, u Kini je otvoren najveći međunarodni aerodrom na svetu.

 

Smešten 45 kilometara od Pekinga, aerodrom "Dasing" se već može pohvaliti impozantnom površinom od preko 700.000 kvadratnih metara, što ga već čini najvećim aerodromom po tim merilima.

 

 

Kada dostigne pun potencijal, očekuje se da će ovaj aerodrom prevoziti i najveći broj putnika – čak 100 miliona godišnje.

 

 

Najveća vazduhoplovna luka delo je kompanija Zaha Hadid Architects i ADP Ingénierie. Više "krakova" proteže se iz centralnog dela i stoga aerodrom svojim izgledom mnoge podseća na morsku zvezdu.

 

 

Atraktivan i funkcionalan dizajn aerodroma osmišljen je tako da i pored ogromne površine ne bude potrebno više od osam minuta hoda da bi se stiglo do bilo kog gejta.

 

 

Njegov dizajn prati principe tradicionalne kineske gradnje po kojoj se prostorije povezuju i organizuju oko centralnog dvorišta. Tako i ovaj aerodrom neometano vodi putnike kroz dolazne ili odlazne zone ka velikom višenamenskom prostoru u srcu terminala.

 

 

Prirodno svetlo ulazi u unutrašnjost kroz mrežu linearnih svetlarnika koji pružaju neku vrstu prirodne navigacije kroz aerodrom.

 

 

Sa četiri piste i 268 parking mesta za avione, celokupan aerodrom zauzima površinu od oko 47 kvadratnih kilometara.

 

 

 

Kompaktna krakasta forma omogućava da maksimalan broj letelica bude parkiran direktno kod terminala i sa minimalnom udaljenošću od centra, što umnogome olakšava kretanje putnika i stoga ne zahteva korišćenje automatizovanih šatl vozova.

 

 

 

Izgradnja aerodroma je počela 2014. godine, a u projekat je uloženo 80 milijardi juana, odnosno 11,3 milijarde dolara. Sa aerodroma "Dasing", putnici će moći da lete ka 112 destinacija širom sveta.

 

    

 

Foto: Hufton + Crow Photography