PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvoren Muzej savremene umetnosti u Beogradu

  • Objavljeno:
  • 20.10.2017

Trenutno najsavremeniji i tehnološki najnapredniji muzejski objekat u Srbiji - Muzej savremene umetnosti u Beogradu, otvoren je za javnost nakon punih 10 godina renoviranja. Svečano otvaranje Muzeja savremene umetnosti održano je povodom obeležavanja 20. oktobra, 73. godišnjice od oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

 

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, a izgrađena je 1965. godine. Zatvorena je 2007. godine, kada otpočinje prva faza rekonstrukcije i adaptacije.

 

Obnova je delimično završena 2010. godine. Ona je obuhvatala sređivanje krova, podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), kao i izmeštanje energetskog bloka (trafo stanice) iz podrumske prostorije Muzeja u novi objekat.

 

Sledeća faza rekonstrukcije podrazumevala je kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade Muzeja, a završena je u septembru 2017. godine.

 

Muzej je nakon renoviranja dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

 

Na programu Muzeja savremene umetnosti je izložba pod nazivom "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", koju posetioci mogu da vide besplatno do 27. oktobra. Izložba obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

 

Foto: msub.org.rs