PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Organska arhitektura

  • Objavljeno:
  • 28.12.2014

Reč organsko je u arhitekturu uveo Frenk Lojd Rajt 1908. godine, kao nastavak učenja svog mentora Luisa Salivena čiji je moto bio da forma sledi funkciju. Rajt je to unapredio u forma i funkcija su jedno, koristeći prirodu kao najblistaviji primer ovog spoja. Organska arhitektura se ne bavi samo pitanjima životne sredine, već i ljudskim duhom. Zdanja su daleko više od pukog skloništa - ona oblikuju i naš duh, i povezuju nas sa prirodom.

 

Kuća kostiju

 

Antonio Gaudi je jedan od najautentičnijih stvaralaca. Asocijacija na organsko je očigledna i sasvim bajkovita. “Casa Batlló” je u Barseloni poznata i po nadimku Kuća kostiju (Casa del ossos), zbog sličnosti skeletu. Ovo potpuno unikatno zdanje je bogato dekorisano mozaikom od keramike, a krov je oblikovan kao leđa zmaja ili dinosaurusa.

 

 

Katolička crkva Paks

 

Imre Makovec je još jedan od arhitekata koji su građenje videli kao saradnju sa prirodom, pre nego nadmetanje. Katolička crkva Paks je prostorni izraz drevnog simbola i njena osnova izgleda kao dva slova S, kao dinamičan balans suprotnosti.

 

 

Kuća na vodopadima

 

Kuća na vodopadima (Fallingwater ili Kaufmann Residence) nalazi se u jugozapadnoj Pensilvaniji i jedno je od najreprezentativnijih dela Frenka Lojda Rajta. Dinamična i besprekorno uklopljena u okolinu, odraz je Rajtovog poštovanja prema japanskoj arhitekturi. I enterijer i eksterijer su otelotvorenje harmonije čoveka i prirode.

 

 

Geteanum

 

Rudolf Joseph Lorenz Steiner,  austrijski filozof, astrolog i ezoterista, sagradio je i sedamnaest zdanja koja su bila ispred svog vremena. Drugi Geteanum, centar antropozofskog pokreta, nalazi se u Dornahu blizu Bazela. Ovo je pionirski poduhvat vidljive upotrebe betona u arhitekturi i ima status nacionalnog spomenika Švajcarske.

 

 

Farma Gut Garka

 

Farma Gut Garkau u Nemačkoj odražava filozofiju Huga Haringa, kao i funkcionalizma. Iako deluje eksperimentalno, ova farma je krajnje utilitarno oblikovana i služila je svojoj svrsi sve do šezdesetih godina prošlog veka, iako je izgrađena između 1922. i 1926. Nakon što je neko vreme bila zapuštena, obnovljena je i ponovo stavljena u upotrebu.

 

 

Tekst je objavljen u časopisu Kuća stil, br. 211.

 

Foto: casabatllo.es / makovecz.hu / fallingwater.org / rudolfsteinerweb.com / goetheanum.org