PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

"Opera iz snova" nagrađena WAN nagradom za 2016.

  • Objavljeno:
  • 29.6.2016

Biser arhitekture. Pravo umetničko delo. Impresivno zdanje kulture. Koji god izraz upotrebite nećete pogrešiti, jer ono što predstavlja novootvorena zgrade opere u kineskom gradu Harbin pravo je remek delo.

 

Pekinški studio "MAD Architects" nagrađen je prvim mestom na takmičenju "The World Architecture News Awards" (WAN Awards) u kategoriji "Performing Spaces " za 2016. godinu za originalni dizajn zgrade "Opera House".

 


   Arhitektonski biser u Dubaiju

 

   Ako ste mislili da arhitektura Dubaija posle tolikih fantastičnih građevina više nema načina da          nas fascinira, pogledajte kako izgleda najnoviji biser arhitekture i budući simbol ovog grada. 

 


 

Jedinstvena zgrada opere u kineskom gradu Harbin, koja obuhvata dve koncertne sale i ogroman javni trg prva je i najveća zgrada koju je ovaj studio projektovao u okviru projekta "Ostrvo kulture", velikog kompleksa smeštenog u močvarnom području reke Songhua.

 

Sinusoidna građevina prostire se na 79.000 kvadratnih metara i ima oblik tri latice od kojih jedna sadrži veliku koncertnu salu koja prima 1600 posetilaca, dok je u drugoj smešten intimniji prostor predviđen za  400 gledalaca. Ispred dve zgrade nalazi veliki plato gde se mogu održavati performansi na otvorenom, tako da je kompleks u potpunosti prilagođen svim vrstama kulturnih dešavanja.

 

Ova zgrada opere pravi je primer kako treba da se tretira svaki "dom kulture", a naš časopis već je pisao o ovom arhitektonskom remek delu krajem prošle godine u tekstu Spektakularna zgrada opere u Kini. Detaljnija priča objavljena je i u našem štampanom izdanju.

 

 

Foto: Hufton+Crow, Adam Mørk