PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Olovka koja crta po nebu

  • Objavljeno:
  • 17.7.2014

Američki arhitektonski biro “Araldo Cossutta & Associates” projektovao je soliter u kružnom obliku čiji se najviši deo sastoji od piramide visoke 23 metara. Gledano iz daljine za Lioneze ova kula predstavlja olovku, a njena ukupna visina je 164,9 metara.

 

Ako se, pak, gleda izgled kule na planu može se reći da ima oblik kvadrature kruga. Olovka stoji oko centralnog betonskog jezgra, a fasada koja je krasi se sastoji od 3.000 prefabrikovanih betonskih ploča.

 

Svaki sprat ima 78.202 kvadrata od čega su 37 000 biroi. Ima parking za 220 mesta, 19 liftova, od čega dva direktna koja brzinom od 6 m/s stižu do piramide.

 

Zadnjih sedam spratova pripada Hotelu “Radisson” koji ne prelazi visinu lionske bazilike “Notre dame de Fourviere” na najvišem nivou ovog grada. Na vrhu hotela, na 32. spratu,  nalazi se panoramski bar – restoran.

 

Hotelske sobe su postavljene u krug oko centralnog kružnog atrijuma koji se pruža nadole kroz 10 etaža. Svetlost koja prodire kroz piramidu (a boja se neprestano menja) prodire kroz “bunar” i osvetljava prilaz hotelskim sobama.

 

Zanimljivo je da čak 180 LED projektora u piramidi troše struju kao jedna električna pegla. Svako svetlosno telo sa svojom IP adresom stvara beskonačne svetlosne scenarije koji plešu na osnovu 16 miliona nijansi boja. Upotreba struje je tako smanjena za 90% u odnosu na predhodne klasične načine osvetljavanja. Nijedan snop nije uperen u nebo čime se drastično smanjuje svetlosno zagađenje.

 

Kada je podignuta “Olovka” je bila četvrta zgrada po visini u Francuskoj, dok je danas tek deseta.