PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Olimpijski most od spiralnih prstenova

  • Objavljeno:
  • 24.7.2016

Arhitektonska kompanija "Penda" projektovala je most "San Shan" za Zimske olimpijske igre koje će se održati u Pekingu 2022. godine. Glavnu strukturu mosta činiće dve prepletene spiralne konstrukcije koje asociraju na niz prstenova i logo Olimpijskih igara.

 


   Vrata između neba i zemlje

 

   Skulptura s krilima projektnog biroa Penda najkreativniji je predlog za novi ulaz na Univerzitet u      Šenženu, pa ne čudi što je odmah privukla veliku pažnju širom sveta.

 


 

Most će premostiti reku Gui i povezati centralni deo Pekinga i četvrt Džangđakou gde će se održati mnoga takmičenja na otvorenom tokom ZOI.

 

"Ulazak u prstenove, koji su na putu do takmičenja, treba posmatrati kao simboličan ulazak u same Igre", navodi se iz firme "Penda".

 

                            

 

Prilazeći reci, posetioci Igara upoznaće se sa skulpturalnom mostom koji znatno menja svoj izgled u zavisnosti od perspektive. Pogled na most odozgo otkriva intrigantnu strukturu nalik na DNK lanac koja se proteže 452 metra preko reke Gui.

 

 

Gledano sa strane, čelična struktura stapa se sa prirodnom okolinom – lukovi mosta podsećaju na planinski venac, pa most stoji u harmoničnom odnosu sa obližnjim zelenim brdima. Upravo je ovo bila inspiracija za ime "San Shan" mosta, što u prevodu znači most "Tri planine".

 

 

Tri dvostruke lučne konstrukcije biće napravljene od cevastih stubova od nerđajućeg čelika, dok će sa strane biti obešene čelične sajle. Prema navodima tima, most će koristiti pet puta manje čelika od konvencionalnog nosača okvira.

 

                            

 

"Spirale su dizajnirane i napravljene da budu što je moguće vitkije, i pozicionirane tako da pruže najbolje strukturne performanse", rekli su iz firme "Penda", dodajući da je struktura slična rolerkosteru.

 

                            

 

Pešačke zone mosta fizički su odvojene od dela za motorizovana vozila sa dva niza drveća i žive ograde. 

 

 

Foto: penda architecture & design