PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Oko koje nadgleda grad: Most i zgrada u jednom

  • Objavljeno:
  • 4.2.2020

Jedna od najviših novih građevina u glavnom gradu Kazahstana biće neobičan neboder čiji je dizajn inspirisan izgledom državne zastave. Masivna rupa nalaziće se u središtu 120 metara visokog nebodera koji će se protezati nad rekom Išim i služiti kao most i zgrada mešovite namene u jednom.

 

Nazvan Tower of the Sun, iliti Kula Sunca, ovaj neboder smešten je u srcu prestonice i sadržaće stanove, poslovne prostore, kancelarije i hotel. Prostor od 75.000 kvadratnih metara obuhvataće i most za pešake i  bicikliste na najnižem nivou zgrade.

 

 

Tržni centar bi se nalazio iznad, a dva piramidalna predvorja sa obe strane baze kružnog otvora služila bi kao glavne ulazne tačke za stambena i mešovita krila zgrade. Krovna terasa sa osmatračkom platformom biće takođe dostupna svim koji budu želeli da upoznaju Astanu uz drugog ugla.

 

 

Uzimajući u obzir lokaciju koja je u centralnom delu grada, Fundamental Architects su želeli da projektuju građevinu koja neće u potpunosti zakloniti pogled.

 

 

 

U potrazi za inspiracijom okrenuli su se nacionalnim simbolima i rešenje problema pronašli u izgledu zastave. Sama građevina predstavlja plavi deo zastave, odnosno nebo, dok kružna praznina u njenom centru predstavlja Sunce.

 

 

"Zgrada je postavljena na potezu između autoputa i predsedničke palate, ali tokom vožnje nije zaklonjen pogled na palatu. Ona se može videti kroz otvor na zgradi, koji predstavlja Sunce – važan simbol u kulturi i tradiciji Kazahstana", objašnjava Vladimir Konovalov iz biroa Fundamental Architects.

 

 

Zgrada će koristiti prednost lokacije na vodi, pa će za napajanje koristiti energiju koju proizvede snaga reke. To međutim ne podrazumeva gradnju tipične hidroelektrane, već će se sužavanjem toka reke povećati protok, a time i njena snaga.

 

 

 

Foto: Omega Render