PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Objavljeni kandidati za arhitektonski projekat godine

  • Objavljeno:
  • 31.3.2014

Londonski muzej dizajna objavio je listu od 14 kandidata za arhitektonski projekat godine koji će biti izloženi u ovom muzeju od 26. marta do 25. avgusta. Pobednik će biti proglašen kasnije u toku godine, a mi vam predstavljamo najimpresivnije finaliste po našem izboru.

 

1. Kulturno-umetnički centar Hajdar Alijev u Bakuu, Azerbejdžan (Zaha Hadid Architects)

 

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine, Azerbejdžan je uložio ogromna sredstva u modernizaciju infrastrukture Bakua, te fluidnost u arhitekturi nije nova pojava u ovom gradu. Centar „Hajdar Alijev“ (Heydar Aliyev) je dizajniran kao glavi objekat za kulturna dešavanja i niz događaja posvećenih kolektivnim proslavama i predstavlja odstupanje od nasledstva konvencijalne sovijetske arhitekture. Ovaj objekat ujedno je i simbol Azerbejdžanske budućnosti i modernizacije nacionalne kulture.

 

Hejdar Alijev centar koncipiran je tako da uspostavlja vezu između glavnog trga  i samog enterijera te je ulaz u centar dostupan sa svih strana grada. Njegov talasast oblik i fasada sa naborima imaju za cilj maksimalnu funkcionalnost objekta, ali su i svojevrsan poziv posetiocima da se upute ka unutrašnjosti.

 

 

2. Makoko plutajuća škola u Lagosu, Nigerija (Makoko Community Building Team)

 

Makoko plutajuća škola (Makoko Floating School) je projekat koji predstavalja inovativno rešenje socijalnih problema nigerijskih priobalnih zajednica u pogledu rapidne urbanizacije i uticaj klimatskih promena. Ova plutajuća struktura nalazi se u lagunu Lagosa, najvećeg grada u Nigeriji, te je sagradjena tako da bude otporna na okrutne klimatske uslove i predstavlja primer izdržljivog, efikasnog i alternativnog sistema gradnje.

 

 

3. Frac Nord – Pas de Calsais galerija, Francuska (Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal)

 

Ova prozračna struktura u Denkerku je dom međunarodne kolekcije francuske i svetske umetnosti. Regionalni fondovi savremene umetnosti u francuskoj omogućili su renovaciju ove napuštene radionice koja je izgrađena još davne 1949. godine.

 

Ovaj industrijski prostor predstavlja transformaciju jednog starog brodogradilišta u funkcionalni objekat od preko 10.000 kvadratnih metara. Uz održavanje originalne strukture i povezivanje dve već postojeće hale, ovo staro skladište za brodove postalo je centar za savremenu umetnost. Potencijal za upotrebu ovog prostora je izuzetna, te je unutrašnjost ciljano ostavljena prazna da bi se mogla upotrebiti za kulturna dešavanja i izložbe krupnih umetničkih dela.

 

 

4. Newhall South Chase, Engleska (Alison Brooks Architects)

 

Ovo je vrlo efikasan projekat koji je izvršen po master planu sa ciljem da se poveća unutrašnji životni prostor uz optimalno korišćenje ograničenog spoljašnjeg prostora. Ovaj projekat integriše mešavinu novih i već poznatih načina gradnje uz montažne drvene konstrukcije koje obezbeđuju fleksibilnost unutar porodičnih kuća. Ovo rešenje podrazumeva podizanje dvospratne kuće sa terasnim dvorištima, potkrovnim sobama, visokim plafonima, ali i dodatne prostorije koje se mogu naknadno urediti po želji stanara.

 

 

5. Dom za dečiju hemoterapiju u Osaki, Japan (Tezuka Architects)

 

Dom za dečiju hemoterapiju (Child Chemo House) je prvi specijalizovan objekat za decu obolela od raka koji je zvanično završen u aprilu 2013. godine u Osaki sa ciljem da pruži kvalitetan život oboleloj deci tokom lečenja, i to u mirnom okruženju sa porodicom. Child Chemo House je neprofitna organizacija koja je omogućila gradnju ovog objekata koji je olakšao živote hiljadama dece koji su svakodnevno morali da prebrode daleki put sa roditeljima da bi došli na hemoterapiju, pa vrednost i značaj ovog objekta značajno prevazilazi samo njegove arhitektonske karakteristike.

 

 

Tekst: Sandra Žuvela

Foto: archdaily.com / designmuseum.org