PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novi stadion u Kataru inspirisan arapskom kapom

  • Objavljeno:
  • 28.8.2017

Dizajn najnovijeg stadiona na kojem će se održati Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine je otkriven. Stadion "Al Thumama" za čiji su izgled zaslužni katarski arhitekta Ibrahim M Jaidah i koreanska kompanija "Heerim", poseduje perforiranu fasadu čiji je dizajn inspirisan tradicionalnom kapom "gahfiya" koju nose mladići iz arapskih zemalja.

 


   Predstavljen šatorasti stadion za Mundijal 2022.

 

  Kapacitet stadiona “Al Bayt” biće 60.000 mesta, a izgledaće poput šatora kojeg koriste nomadi u       zemlji domaćina.


 

Šesti, od ukupno osam stadiona koji se grade specijalno za prvenstvo, biće jedan od najmodernijih na svetu. Stadion će se nalaziti šest kilometara južno od centra Dohe i moći će da primi 40.000 gledalaca.

 

 

Na njemu će se odigrati utakmice grupnih faza, pa sve do četvrtfinala, a nakon takmičenja, stadion će biti transformisan u manji, sa 20.000 sedišta, dok će uklonjeni deo tribina biti poklonjen zemljama koje nemaju razvijenu fudbalsku  infrastrukturu.

 

 

Iako je datum održavanja Svetskog prvenstva pomeren sa uobičajenog letnjeg perioda na novembar, biće instalirani specijalni sistemi za hlađenje kako bi se stadion mogao koristiti za sportske aktivnosti tokom cele godine. Masivni klima uređaji održavaće temperaturu na tribinama na 18 stepeni.

 

 

"Stadion Al Thumama odaje počast prošlosti, ali i nudi uzbudljiv pogled u budućnost Katara. U arapskoj kulturi gahfiya predstavlja važan deo odrastanja svakog dečaka", stoji u objašnjenju Vrhovnog komiteta koji je zadužen za upravljanje izgradnjom infrastrukture neophodne za prvenstvo.

 

 

Širom Katara u toku je izgradnja sedam stadiona na kojima će se održavati takmičenje, uključujući stadion arhitektonske kompanije "Foster + Partners" na kojem će se održati prva utakmica i završna ceremonija, kao i stadion "Al Wakrah" kompanije "Zaha Hadid Architects" na jugu zemlje. Završetak izgradnje šatorastog stadiona "Al Bayt", o kojem smo već pisali, očekuje se u 2018. godini.