PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novi stadion Milana

  • Objavljeno:
  • 18.2.2015

Nedavno je otkriven predlog za izgradnju novog stadiona fudbalskog kluba "A.C.Milan" koji će biti izgrađen u centru istoimenog grada. 

 

Projektant ove zanimljive građevine je "Arup", internacionalna kompanija dizjnera, planera, inženjera, konsultanata i tehničkih stručnjaka koji su u poslednjih tridesetak godina izgradili, između ostalog, internacionalni aerodrom u Bakuu "Hejdar Alijev", šoping centar "Forum" u Istambulu, najzeleniju zgradu "8 Chiffley" u Sidneju…

 

Neke od inovativnih komponenata u projektu stadiona uključuju studiju panoramske vizure sa svakog gledaočevog mesta uz pomoć parametrijskog alata koji garantuje najbolji pogled. Tu su i haj – tek rešenja koji će poboljšati iskustva gledaoca za vreme i posle utakmica, zatim specijalne VIP lože koje će imati širok pogled od svlačionica sportista do njihovog izlaska na teren.

 

Stadion će imati 48.000 mesta. Njegova visinaje iznosi samo 30 metara, što je omogućeno postavljanjem donjeg dela ispod nivoa zemlje. Stadion će biti okružen širokim kompleksom sa sekundarnim funkcijama: hotel, restorani, radnje...

 

 

Ovo sportsko zdanje će imati pokretan krov kako bi ublažio buku i zaštitio okolno stanovništvo. Na žalost, postoji teškoća oko postaljanja stadiona u uobičajenoj osi sever/jug, pa će građevina biti pomerena bliže osi istok/zapad.

 

Ceo projekat sadiona "A.C.Milan" koštaće 300 – 320 miliona evra i smatra se da će biti završen 2018/19 godine.

 

Foto: Arup