PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Novi najviši drveni neboder na svetu

  • Objavljeno:
  • 21.2.2018

Japanska arhitektonska kompanija "Sumitomo Forestry Co." otkrila je planove za izgradnju 350 metara visokog nebodera u koji će biti načinjen od drveta. Najviši drveni neboder na svetu koštaće 5,9 milijardi dolara i nalaziće se u centru Tokija.

 

Projekat nazvan W350 predviđa da 90 odsto građevinskog materijala čini drvo, dok će ostatak činiti ukrštene čelične grede kako bi zgrada bila otporna na veliku seizmičku aktivnost u Japanu.

 

Građevina će se uzdizati 70 spratova, a u okviru nje će se nalaziti privatne stambene jedinice, javni i poslovni prostori na više spratova, hotel i prodavnice. Terase će se pružati na sve četiri strane zgrade i baš kao i njena krovna terasa, biće prekrivene zelenilom.

 

 

Glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i celog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad-šumu.

 

Tokom poslednjih godina porasla je popularnost drvenih građevina u svetu. Vankuver za sada drži rekord sa 53 metra visokom zgradom Brock Commons, dok je u Beču trenutno u izgradnji toranj HoHo koji će biti visok 84 metra.

 

Među budućim projektima nalaze se 244 metra visoka drvena zgrada "River Beech Tower" na obali reke u Čikagu i isto toliko visok neboder "Oakwood Tower" u Londonu.

 

Aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, međutim promena tog zakona je najavljena. Kada bude završena, ova zgrada u Japanu će biti najviša drvena građevina na svetu.  

 

 

Foto: Sumitomo Forestry Group