PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nova zgrada Beogradske filharmonije

  • Objavljeno:
  • 13.1.2017

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu u kojem je predviđena izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, objavljeno je na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

 


   Pogledajte kako će izgledati nova autobuska stanica Novi Beograd

 

   Buduća autobuska stanica u Novom Beogradu imaće 15 dolaznih i 60 odlaznih terminala, kao i      osam železnička perona.

 


 

Konkurs je sprovela Direkcija u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a rezultate je utvrdio žiri na čijem čelu se nalazio glavni urbanista Milutin Folić.

 

 

Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno doneo odluku da se pobedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu dodeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara.

 

 

Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić.

 

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije.

 

 

Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palatu Srbija (SIV).

 

 

Izvor b92.net