PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nova arhitektonska zvezda Aspena

  • Objavljeno:
  • 14.8.2014

Ovenčan najvećom arhitektonskom nagradom Pricker, arhitekta Šigeru Ban, glavni je projektant ove jednostavne ali zanimljive građevine u skijaškom centru američke države Kolorado, podignute u duhu samog mesta. Ban je poznat po eksperimentalnoj uporebi materijala pa je, shodno tome, kao glavni materijal muzeja upotrebio drvo.

 

Muzej umetnosti u Aspenu velika je građevina sa staklenim zidovima prekrivenim pravilno ukrštenim drvenim letvicama koje „pozivaju one koji su napolju da upoznaju njenu unutrašnjost“.

 

Veliko stepenište

 

Veliki stepenišni prostor stoji između konstrukcije i unutrašnjeg prostora. Preko njega se stiže do terase na krovu i unutrašnjih galerijskih prostora. Trougaona krovna konstrukcija pokriva jedan deo zgrade, ostatak je otvoren prema terasi. Ova terasa je jedini prostor u Aspenu s koga se mogu posmatrati okolne Stenovite planine.

 

Mobilna umetnost je smeštena na spoljašnjem stepeništu čime je produžen izložbeni prostor, dok je “pomična soba“ je stakleni ulazni lift koji se nalazi u severoistočnom delu zgrade.

 

 

Bajkovit izgled drvene fasade

 

Drvena fasadna konstrukcja omogućava prodor svetlosti kroz strukturu i obasjava stepenišni prostor, hodnike i ulazne prostore dajući im bajkovit izgled.

 

 

“Prohodni“ krovni svetlarnik takođe donosi svetlo galeriji koja se nalazi ispod njega. On takođe obasjava donje, manje svetlarnike koji to svetlo propuštaju u unutrašnjost muzeja.

 

 

Kada je u pitanju rad arhitekte Šugeru Bana onda uvek se očekuje projekat jednostavnih linija, upotreba prirodnog materijala i lep oblik prijatan ljudskom oku.

 

Čim se Muzej umetnosti bude otvorio, a to je danas samo pitanje dana, biće predstavljena i izložba radova njenog arhitekte Šigeru Bana.