PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neviđen autoput u Kini: Površina puta providna (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 2.1.2018

Kina ne prestaje da fascinira svim arhitektonskim i infrastrukturnim projektima, a najnoviji u nizu je prvi solarni put u toj zemlji čija je površina providna.

 

Deonica prvog autoputa sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan radi testiranja, prenosi novinska agencija "Sinhua".

 

Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

 

 

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilova-časova energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. 


Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine. 

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze, navodi Sinhua.

 

Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožni ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose veoma pozitivne impresije o prvom autoputu ove vrste u Kini.