PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neobična zgrada muzičkog teatra u Tbilisiju

  • Objavljeno:
  • 16.11.2016

Italijanski arhitektonski biro "Fuksas" predstavio je svoj drugi projekat po redu u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije – zgradu opere i izložbeni prostor, smeštene uz reku Kura koja teče kroz grad.

 


   Spektakularna zgrada opere u Kini

 

   Kina nastavlja da fascinira. Novi arhitektonski biser osvanuo je u gradu Harbin, a oni koji su ga      već videli kažu da tako nešto još nije viđeno nigde na planeti.

 


 

Višenamenska zgrada podeljena je u dva skladna volumena odvojenih funkcija, načinjena od staklenih i čeličnih panela. Smeštena uz visok zid starog nasipa, deluje kao da izvire iz njega i pruža se ka reci.

 

 

Zgrada muzičkog teatra nalazi se na severnom kraju lokaliteta i sadrži dvoranu sa 566 sedišta, kafeteriju i tehničke prostorije. Zgrada se poput periskopa otvara ka reci i uokviruje pogled ka starom delu grada Tblilisi. Za razliku od prvog dela zgrade, drugi je ka reci okrenut svojim ulazom sa velikim stepeništem koje vodi do njega.

 

 

 

"Važno je za svaku državu da kombinuje svoju kulturnu tradiciju sa modernom arhitekturom kako bi stvorila buduću istoriju zemlje", rekao je Massimiliano Fuksas.

 

 

Prvi projekat ovog biroa u Tbilisiju završen je 2012. godine. Zgrada se nalazi se u neposrednoj blizini i odlikuje je staklena fasada, ali i neobičan beli krov koji izgleda poput latica.

 

 

Foto: Joe Rookwood / Sophia Arabidze / Nikolay Kaloshin / Fuksas