PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neboderi od piksela u Seulu

  • Objavljeno:
  • 5.2.2014

Luksuzne kule, koje će u naredne dve godine biti izgrađene u Seulu, neodoljivo podsećaju na pikselizovani oblak koji leti.

 

Arhitekte holandske kompanije MVRDV spojili su dve stambene kule, visine 260 i 300 metara, neobičnom geometrijskom strukturom, kako bi obezbedili dodatan prostor. I upravo ih taj "oblak piksela", smešten između 27. i 37. sprata, čini različitim od ostalih, ne samo po formi, već i po funkcionalnosti.

 

Unutar njega, pored prostora za stanovanje, nalazi se veliki atrijum, velnes centar, konferencijska sala, fitnes studio, bazeni, restorani i kafei, a iznad javne i private bašte i bazeni na otvorenom. Da bi izbeli gužve i rasteretili prevoz stanara, arhitekte su predvidele specijalne brze liftove koji vode direktno do "oblaka".

 

Zahvaljujući ovoj visećoj strukturi povećan je upotrebni prostor nebodera, tako da je njihova ukupna površina iznosi 128.000 kvadratnih metara. Stambeni deo kula čine luksuzni stanovi od 80 do 260 kvadrata, uključujući i one sa visokim plafonima i terasama sa baštama. Na svakom spratu smeštena su četiri stana, koja su odlično osvetljena i opremljena poprečnom ventilacijom.

 

U sklopu "oblaka" nalazi se i Officetel, koji zauzima površinu od 9.000 kvadratnih metara. Reč je o tipičnom južnokorejskom višenamenskom prostoru predviđenom za rad i život. Takođe, na prostoru od 25.000 kvadrata smešteni su luksuzni stanovi sa panoramskim pogledom i terasama nalik vrtovima. Poslednji spratovi rezervisani su za penthaus apartmane površine 1.200 kvadratnih metara sa privatnim krovnim baštama.

 

Strukturalna fasada nebodera ističe njihove najzanimljivije delove - vrtove, bazene, pa čak i trgove izdignute iznad tla. Garaže se nalaze pod zemljom, a prva stanica za metro udaljena je pet minuta hodanja.

 

Poseban akcenat stavljen je na prostor oko kula. Prostrane zelene površine i bašte, koje je dizajnirala Marta Švarc, dale su ovim visokim građevinama upečatljiv izgled. 

 

 

Foto: Evolo.com