PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nastavlja se izgradnja najviše zgrade na planeti (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 22.1.2018

Radovi na izgradnji najviše građevine na svetu, Kule Džeda u Saudijskoj Arabiji, konačno su nastavljeni posle mnogobrojnih problema od 2013. godine kada je projekat najavljen.

 

Saudijski princ Al-Valid bin Talal i direktor grupacije Bin Laden Group Bakr Bin Laden, koji su bili glavni investitori, nalaze se u centru koruptivnog skandala i suočavaju se s nizom optužbi.  Ipak, Džeda Ekonomik potvrdio je da će toranj visok jedan kilometar biti završen do 2020. godine, kao što je i najavljeno. 

 


   Najsmešnije građevinske greške na svetu (VIDEO)

   Pogledajte 57 suludih građevinskih grešaka koje će vam izmamiti osmeh i naterati vas da dobro     razmislite koga ćete pozvati da vam izvede sledeće građevinske radove.

 Iako je okružen pustinjom, ovaj toranj biće centar saudijskog grada u kojem će se nalaziti savremena infrastruktura, tržni i poslovni centri, sadržaji za odmor, turistička mesta i stambeni objekti. 

Toranj će biti izgrađen na prostoru od 243.866 kvadratnih metara, imaće 252 sprata, i najviši opservacijski centar. U okviru kompleksa nalaziće se hotel "For sizns", kao i 97 povezanih apartmana, od kojih je sedam dupleksa. Svi gosti i stanari će do poslednjeg sprata moći da stignu liftom za 66,5 sekundi. Ova građevina biće viša od Burž Kalife u Dubaiju, čija visina iznosi 828 metara. A kako izgleda konstrukcija ovog arhitektonskog diva, možete videti u video zapisu koji sledi. 

 Za izgradnju tornja biće potrebno oko 500.000 kubnih metara betona i skoro 80.000 tona gvožđa. Temelji zgrade biće duboki više od 60 metara, a posao izgradnje poveren je kompaniji Al-Fozan dženeral kontrakting. Radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 12 meseci.

U nastavku možete pogledati kako će 2020. godine izgledati lista najviših građevina na svetu.  

 

Kliknite na fotografiju za uvećan prikaz ilustracije

 

Ako sve bude po planu, ova zgrada nosiće epitet najveće na svetu samo pet godina, jer će već 2025. godine nova najviša zgrada na planeti biti zgrada "The Bride" u  Basri na jugu Iraka, sa ukupno 230 spratova i 1152 metra visine. Kako će izgledati ovo čudo arhitekture možete pročitati u našem tekstu The Bride: Nova najviša zgrada na svetu

 

Foto: Youtube screenshot