PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Narodni muzej otvara vrata za posetioce

  • Objavljeno:
  • 27.6.2018

Nakon 15 godina koliko je trajala rekonstrukcija, blaga Narodnog muzeja ponovo su dostupna posetiocima. Od ukupno 400.000 artefakata koliko se nalazi u riznici muzeja, posetioci će od 28. juna imati priliku da vide između tri i četiri hiljade eksponata koji datiraju iz perioda od 7. veka pre nove ere do polovine 20. veka.

 

Rekonstrukcija muzeja je započeta 2003. godine, a zgrada je sada opremljena najsavremenijim bezbednosnim sistemima, promenjene su sve instalacije, uvedena klimatizacija i stvoreni su svi uslovi za adekvatno čuvanje muzejskih predmeta.

 

Eksponati nove stalne postavke muzeja biće izloženi na tri nivoa, na 5.000 kvadratnih metara: prizemlje, atrijum sa bočnim prostorijama, rezervisan je za arheološku zbirku, u kojoj najstariji predmet datira od pre 400.000 godina, dok će u nekadašnjim trezorima banke biti predstavljena bogata numizmatička zbirka – od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja 6. veka pre nove ere, do danas.

 

Na prvom spratu biće predstavljena srednjovekovna materijalna kultura i umetnost, sa arheološkim blagom do kasnog srednjeg veka, kao i bogata kolekcija ikona. Na drugom spratu biće izložena dela jugoslovenskog i srpskog slikarstva do sredine 20. veka i izbor iz zbirke strane umetnosti.

 

Postavka Narodnog muzeja završava delima nastalim do 1950. godine, zbog podele rada između muzeja, pa zahvaljujući Muzeju savremene umetnosti, koji je prošle godine otvoren, "građani neće ostati uskraćeni ni za jedan period umetnosti na našem tlu", pojasnio je kustos muzeja, Adam Crnobranja za Tanjug.

 

Među mnogobrojnim vrednim kulturnim dobrima koja su izložena u muzeju nalaze se Miroslavljevo jevanđelje koje će biti dostupno posetiocima narednih deset dana, Praroditeljka – simbol Lepenskog vira, Dupljajska kolica – obredni predmet star oko 3.500 godina, egipatska mumija Nesmin, preko 1500 dela iz zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka, 1100 slikarskih i skulptorskih dela evropskih umetnika.

 

Nakon multimedijalnog programa na Trgu republike, koji počinje 28. juna u 21 sat, muzej će otvoriti vrata prvim posetiocima i raditi neprekidno 24 časa.

 

Ulaz će biti besplatan sve do 8. jula, a muzej će raditi od 10 do 18 časova utorkom, sredom, petkom i nedeljom, kao i u periodu od 10 do 20 časova četvrtkom i subotom. U muzej će se ulaziti iz Vasine ulice, gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg republike.