PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najviši "zeleni" neboder u Mumbaju koji prkosi vetru

  • Objavljeno:
  • 5.11.2015

 

Arhitekte Adrijan Smit i Gordon Džil predstavili su projekat za izgradnju najvišeg nebodera u Mumbaju. Visok 400 metara, "Imperial Tower" sa 116 spratova postaće najviša zgrada u ovom indijskom gradu  i sigurno jedan od najužih nebodera na svetu ukoliko bude odobrena gradnja.

 


   Pariz – zelena metropola budućnosti

 

   U želji da reše urbanističke i ekološke probleme Pariza, arhitekte kompanije “Vincent Callebaut      Architectures“ osmislili su projekat koji će francusku prestonicu učiniti zelenom metropolom            budućnosti. 


 

"Imperial Tower" će služiti kao prototip za buduću gradnju visokih zgrada u prenaseljenom gradu u kojem je pretežno zastupljena niskogradnja.

 

                          

 

Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću arhitekte prilikom projektovanja veoma visokih zgrada je vetar. Aerodinamičan oblik tornja je dizajniran tako da minimalizuje negativne efekte vetra na zgradu.

 

Otpornost zgrade na vetrove biće povećana izgradnjom  "nebeskih bašta" koje ublažavaju vazdušne vrtloge oko zgrade. Pored toga, bašte će pružati pristup prirodnoj svetlosti, veću povezanost sa prirodom i omogućavati fantastičan pogled stanarima.

 

Planom je predviđeno da se na 76.722 kvadratna metra nađu 132 apartmana čija površina varira  između 195 i 1115 kvadrata. Najveći apartmani zauzimaće po dva sprata kule i iz njih će se pružati pogled na Arabijsko more.

 

                           

 

Velika pažnja posvećena je održivosti zgrade kroz odnos prema vodi koja je i jedan od najdragocenijih resursa te oblasti. Zgrada će prikupljati kišnicu, a relativno čista otpadna voda će biti reciklirana. Fasada zgrade je dizajnirana tako da odbija sunčeve zrake i ograniči zagrevanje zgrade, a rezultat toga je i smanjena potreba za hlađenjem klima uređajima.

 

Arhitekte iz "AS+GG" razmatraju i mogućnost prefabrikovanja kuhinja i kupatila u maloj lokalnoj fabrici gde bi se i obučavala nova lokalna radna snaga.

 

 

Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture