PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najviša nebeska platforma na zapadnoj hemisferi

  • Objavljeno:
  • 14.3.2020

Najnovija svetska atrakcija nudi zadivljujući pogled na Njujork sa 345 metara visoke platforme sa staklenim dnom. Da li biste se usudili da prošetate ovim impozantnim vidikovcem?

 

Najviša na zapadnoj hemisferi, trouglasta platforma "Edge" izvire iz 100. sprata super visokog nebodera, kojeg je projektovala arhitektonska firma "Kohn Pedersen Fox" (KPF) u okviru velikog razvojnog projekta Hudson Yards na Menhetnu.

 

 

Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, platforma deluje kao visi u vazduhu bez očigledne potpore, i pruža vam utisak da plutate nebom dok uživate u panoramskom pogledu koji se retko viđa.

 

 

Trouglasti oblik platforme prati formu zastakljenog dela poda i odslikava oblik otvora na samom vrhu nebodera, nekoliko spratova iznad platforme. "Edge" je okrenuta ka južnoj i istočnoj strani nebodera i sastoji se iz 15 segmenata koji formiraju platformu i ugaonu bazu.

 

Ukupna težina platforme iznosi 346,998 kilograma.

 

 

Umesto standardne ograde, oko platforme postavljeno je 79 visokih staklenih panela bez okvira, kako se ne bi remetio pogled na reku Hadson, Central park i čuveni neboder Empire State Building.

Staklena barijera je blago nagnuta ka spolja što omogućava posetiocima da se nalegnu na nju i bolje osmotre okolinu.

 

 

Posetioci mogu da uživaju u pogledu i iz unutrašnjosti zgrade. Na istom nivou nalazi se bar, dok se na 101. spratu nalazi restoran "Peak" do kojeg se dolazi liftom ili spoljašnjim stepenicama sa platforme.

 

 

Oba sprata su zastakljena velikim transparentnim panelima, dok je unutrašnjost ugostiteljskih objekata uredila njujorška firma "Rockwell Group".

 

Pogledajte kratak video koji će vas odvesti 345 metara u nebo iznad Njujorka.

 

 

Foto: Related i Oxford Properties