PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najviša hibridna zgrada na svetu

  • Objavljeno:
  • 22.12.2020

Dva arhitektonska studija SHoP Architects i BVN otkrila su dizajn zadivljujuće kule koja će biti izgrađena u Sidneju i služiće kao sedište tehnološke kompanije Atlassian.

 

Visoka 40 spratova, poslovna kula posedovaće unutrašnju strukturu izgrađenu od drveta, dok će drveno jezgro zgrade štititi fasada od čelika i stakla.

 

 

Predviđa se da će ova građevina kada bude izgrađena biti najviša ove vrste na svetu. Biće visoka 180 metara, a završetak radova na izgradnji planiran je za 2025. godinu.

 

Zgrada će nadvisiti konkurentne građevine koje uključuju 120 metara visoku kulu u Vankuveru arhitektonske firme Perkins + Wills, kao i 71 metar visoku zgradu u istom gradu koju je projektovao japanski arhitekta Shigeru Ban.

 

 

Zadivljujuća zgrada će imati i nebeske vrtove koji će biti raspoređeni svuda po građevini, u kojima će posetioci moći da uživaju tokom cele godine. Najimpresivnija bašta nalazi se na samom vrhu i proteže se preko više nivoa.

 

 

Zahvaljujući ovakvom dizajnu zgrade, tokom procesa izgradnje oslobodiće se čak 50 posto manje emisija ugljenika u odnosu na tradicionalnu zgradu, procenjuju iz studija SHoP Architects.

 

 

Foto: SHoP Architects i BVN