PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveći unutrašnji vodopad na svetu

  • Objavljeno:
  • 10.4.2019

Singapur će za koji dan imati još jednu spektakularnu oazu u kojoj će moći da uživaju svi putnici koji posete ovaj ostrvski grad-državu ili makar na svom putu prođu kroz aerodrom Jewel Changi.

 

Više od 200 metara širok stakleni krov poput vrtloga se spušta ka središtu zgrade aerodroma Jewel Changi. Sa staklenih površina u unutrašnje jezero sliva se čak 40 metara visok vodopad "Rain Vortex" – jedinstven u svetu.

 

 

Impresivna građevina koju je projektovala poznata arhitektonska firma Safdie Architects, prostre se na 134.000 kvadratnih metara i predstavlja ekstenziju glavnog aerodroma u Singapuru koji godišnje usluži 53 miliona putnika. Pet nadzemnih spratova zgrade sadrže prodavnice i restorane, a sa vrha ka središtu zgrade pruža se unutrašnji park.

 

 

Bujna zelena oaza nazvana "Forest Canopy" okružuje nesvakidašnji prizor i zajedno sa vodopadom na prirodan način hladi vazduh unutar kupole. Stepenaste površine prekrivene su sa preko 200 vrsta biljaka i sadrže staze kojima putnici mogu da šetaju i opuste se dok čekaju na let.

 

 

Kako su u Singapuru oluje česta pojava, zgrada je projektovana tako da može da primi i 38.000 litara kišnice po minuti, a voda koja se prikupi biće ponovo upotrebljena u okviru zgrade.

 

Foto: Peter Walker Partners Landscape

 

Kad padne noć vodopad postaje kružno "platno" po kojem će se prikazivati svetlosni efekti.

Izgradnja je počela 2014. godine, a planirano je da novi deo aerodroma bude otvoren 17. aprila.

 

 

Foto: Charu Kokate