PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveći horizontalni neboder na svetu

  • Objavljeno:
  • 28.6.2020

Teška preko 12.000 tona, jedinstvena horizontalna struktura proteže se čak 300 metara preko četiri nebodera u gradu Čongćingu na jugozapadu Kine.

 

Ovaj nesvakidašnji neboder nazvan "Crystal", izgrađen je okviru projekta "Raffles City", koji je projektovala arhitektonska firma "Safdie Architects".

 

 

Zadivljujući horizontalni neboder zapravo je "nebeski" pešački most koji će sadržati restorane i barove, galerije, baštu sa 120 stabala, infinity bazene, klub za stanare kompleksa, kao i javnu opservatoriju sa spektakularnim pogledom na grad i ušće reka Jangce i Jialing.

 

 

Dizajniran kao masivna eliptična cev od stakla i čelika, most je postavljen na visini od 250 metara, što ga čini najvišim pešačkim mostom na svetu. Zakrivljena struktura široka je 32,5 i visoka 26,5 metara.

 

 

Svakako najatraktivniji deo strukture je upravo vidikovac sa staklenim podom, koji je smešten na  jednom kraju mosta. Do njega se stiže brzim liftovima za 50 sekundi, a prilaz vodi kroz "nebeske" vrtove.

 

 

Zelenilo je zasađeno i oko "beskonačnog" bazena čija ivica dodiruje stakleni zid mosta.

 

 

"Crystal" leži na vrhu četiri nebodera mešovite namene, a sa susednim kulama visokim 350 metara povezan je mostovima. Kako bi cela konstrukcija bila stabilna i otporna na česte seizmičke aktivnosti tog područja, na kule su postavljeni posebni nosači.

 

 

Projekat vredan 4,8 milijardi dolara – "Raffles City" obuhvata ukupno osam nebodera visokih 250 i 350 metara. Zauzima površinu od 9,2 hektara i sadrži tržni centar od 235.000 kvadratnih metara, poslovne prostore, 1.400 stambenih apartmana, rezidencije i hotel. 

 

Ceo kompleks biće završen do kraja ove godine.

 

     

 

Foto:CapitaLand