PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveći 3D štampani most na svetu

  • Objavljeno:
  • 30.1.2019

Pešački most u Šangaju poneo je titulu najvećeg mosta na svetu izgrađenog u potpunosti od betona 3D štampanjem. Most se proteže 26 metara sa širinom od 3,6 metara preko jezerceta u industrijskom centru gradske četvrti Baošan.

 

Zasluge za ovaj inovativni projekat pripadaju timu koji predvodi profesor Xu Weiguo iz istraživačkog centra za digitalnu arhitekturu JCDA pri kineskom Univerzitetu Cinhua, koji je razvio sopstvenu tehnologiju štampanja.

 

 

Sistem koji je razvio profesor Xu je inovativan i jedinstven u tri segmenta i napredniji u poređenju s konkurencijom. Novine se odnose na inovaciju prednjeg dela robotičke ruke odnosno štampača, zatim na novi sistem simultanog rada i inovativnu formulu materijala za štampanje.

 

 

Inspiracija za dizajn mosta potekla je od mosta Anji – najstarijeg još stojećeg mosta u Kini, izgrađenog od kamena u periodu od 595. do 605. godine u vreme vladavine dinastije Sui.

 

 

Iako se novi, 3D štampani most ne može meriti po lepoti sa starim lučnim mostom, svakako se može pohvaliti tehnologijom koja štedi vreme i novac.

 

 

Ceo projekat izvršen je pomoću dve robotičke ruke koje su za ukupno 450 sati rada odštampale sve betonske elemente. U poređenju sa klasičnim mostovima istih razmera, gradnja 3D štampanog mosta košta za trećinu manje.

 

 

Most je opremljen sistemom za nadzor koji u realnom vremenu meri silu kojoj je most izložen kao i stanje eventualne deformacije. Značaj ovog sistema je u praćenju performansi novih betonskih materijala i svojstava odštampanih komponenti.

 

 

Jednostavnu i elegantnu strukturu mosta cine valovite ograde i staza čiji je dizajn inspirisan neobičnom površinom korala "Diploria labyrinthiformis" koja liči na mozak. Praznine u vijugavoj strukturi popunjene su finim kamenjem tako da podseća na baštensku stazu.

 

 

 

 

Foto: JCDA