PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveća zelena fasada u Evropi

  • Objavljeno:
  • 30.5.2020

Kao odgovor na sve izraženije klimatske promene, u srcu nemačkog grada Dizeldorfa nikla je neobična građevina: preko 30.000 biljaka prekriva fasadu petospratnog poslovnog objekta Kö-Bogen II, koji je projektovala nemačka arhitektonska firma Ingenhoven Architects.

 

Biljke, uglavnom puzavice, postavljene su na fasadu u formi žive ograde koja se niže 8 kilometara po kosim zidovima i krovu zgrade.

 

 

Pored biljaka, na fasadi su postavljeni i sistemi za navodnjavanje i drenažu, a prema navodima projektanata, očekuje se da će zelena fasada doprinositi prečišćavanju vazduha u istoj meri kao 80 stabala listopadnog drveća.

 

 

Osim atraktivnog izgleda, vegetacija na fasadi obezbeđuje i bolju izolaciju zgrade, a doprinosi i smanjenju temperature vazduha u okolini zgrade, što je naročito značajno u gradskim sredinama tokom toplih dana.

 

 

Za ozelenjavanje građevine odabran je grab, biljka koja raste lokalno, pa je samim tim otporna i zahvalna za održavanje.

 

"Živice od graba su uobičajene u Dizeldorfu i biljke koje smo mi odabrali zadržavaju svoje listove tokom zime. Uspevaju na severnoj i zapadnoj orijentaciji, otporne su na jake udare vetrova, mala je verovatnoća da se zaraze štetočinama, a zahtevaju samo dva do tri orezivanja tokom godine. U zimskom periodu ovim biljkama nije potrebno grejanje", objašnjavaju iz Ingenhoven Architects.

 

 

Pored kompleksnog objekta kancelarijskog prostora nalazi se i manji objekat trouglaste osnove u kom su smešteni restorani i prodavnice, čiji je krov takođe prekriven zelenilom.

 

Za Ingehoven Architects ovakav tip projekta nije novina, jer je firma poznata je kao jedan od pionira održive arhitekture.

 

 

Zgrada sa najvećom zelenom fasadom na svetu smeštena je na trgu Gustaf-Gründgens u centralnom delu grada, na mestu s nekada intenzivnim saobraćajem.

 

Dvadeset godina trajala je sveobuhvatna renovacija samog srca grada, koja je s ovim projektom, kao i obnovom zgrade pozorišta, konačno kompletirana.

 

 

Foto: Ingenhoven Architects/Hgesch