PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najveća greška koju možete da napravite tokom gradnje [SKUPO KOŠTA I TEŠKO SE ISPRAVLJA]

  • Objavljeno:
  • 28.2.2020

Da li znate koji je najbitniji element na svakoj kući, poslovnom objektu ili stambenoj zgradi? Da li ste znali da u njega odlazi maksimalno 10% svih troškova tokom gradnje, a da vam upravo on obezbeđuje najveće uštede decenijama? Zato birajte pametno – nema popravnog! Bar kada je spoljašnji zid u pitanju.

 

Spoljašnji zid je jedini nepromenljiv element na svakoj kući, stambenom ili poslovnom objektu, odnosno jedina pozicija koja ne može da se zameni. Zbog toga se jedino greške na zidovima osećaju decenijama, a greške najčešće nastaju zbog lošeg izbora građevinskog materijala. Zato će vam svaki stručnjak za gradnju preporučiti da najbolje adute iskoristite upravo za spoljašnje zidove. A ako se pitate koji su to aduti i kako da izbegnete najveću grešku tokom gradnje, preporučujemo vam listu od pet pitanja koja će vas odvesti do najboljeg mogućeg izbora.

 

1. Koji materijali će vam obezbediti najveće uštede na računima za grejanje i hlađenje?

 

Troškovi za grejanje i hlađenje ubedljivo su najveći mesečni izdatak na svakom objektu posle gradnje. Zato je ovo prvo pitanje koje morate da postavite sebi prilikom izbora materijala za spoljašnje zidove. Iako te uštede zavise od mnogo faktora, kao što su sistem grejanja ili energent koji koristite, postoje materijali koji obezbeđuju i do 50 odsto veće uštede u troškovima grejanja i hlađenja u odnosu na troškove koje biste imali na objektima građenim od klasičnog materijala. U pitanju su YTONG građevinski materijali koji su dugoročno gledano isplativiji od bilo kog drugog "tradicionalnog" materijala koji se i dalje često koristi.

 

Tajna velikih ušteda krije se u osobini YTONG materijala koji ne akumulira toplotu zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi koja se sastoji od miliona malih vazdušnih ćelija koji efikasno sprečavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju. Kada grejete prostorije sa zidovima od "tradicionalnih" materijala najpre se greju sami zidovi, a tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima, već se greje samo prostor, pa se tako ostvaruju višestruke uštede u računima.

 

2. Koji blokovi će vam obezbediti veću neto površinu gotovog objekta?

 

Još jedno veoma bitno pitanje, posebno u slučaju gradnje velikih stambenih ili poslovnih objekata ili gradnje u velikim gradovima, jeste korisna površina objekta. Zato se obavezno zapitajte i koji blokovi upotrebljeni u spoljašnjim zidovima neće zahtevati dodatnu termoizolaciju jer je ona već inkorporirana u sam blok. A proračun je vrlo jednostavan. Ako koristite materijale poput opeke, trebalo bi koristiti i određenu izolaciju, često i neki dodatni blok iza toga. Na taj način dobijate zidove prevelikih debljina, što značajno poskupljuje i gradnju i ugradnju, a vama smanjuje neto površinu koju dobijate u kompletno završenom objektu.

 

Za razliku od te prakse, sa YTONG Termoblokom debljine od 30 ili 37,5 cm dobijate sve to u jednom bloku i tako smanjujete trošak ugradnje, dobijate više stambenog ili poslovnog prostora, a osigurali ste da vaša kuća ili zgrada sigurno dobija energetski razred klase A. 

 

 

3. Sa kojim materijalima se najbrže gradi?

 

Brzina gradnje takođe može imati veliki uticaj na izbor materijala za spoljašnje zidove, a ako se opredelite za YTONG blokove ujedno ćete obezbediti i neuporedivo bržu i lakšu gradnju zahvaljujući činjenici da su ovi blokovi lakši i većih dimenzija. Dokazano je da se sa YTONG sistemom gradnje objekat završi dva i po puta brže u odnosu na konvencionalne blokove. Premošćavanje prozorskih i otvora za vrata, upotrebom YTONG "U" elemenata, izvodi se bez dodatne oplate, pa se rok za izgradnju objekta dodatno skraćuje, a detaljno objašnjenje možete pročitati i klikom na ilustraciju ispod.

 

 

4. Šta vam obezbeđuje maksimalnu uštedu u materijalu?

 

Još jedna značajna stavka prilikom izbora blokova za spoljašnje zidove je i ušteda materijala, a YTONG blokovi u poređenju sa drugim vrstama gradnje donose izuzetne uštede u materijalu. Te uštede se ostvaruju zahvaljujući minimalnoj količini otpada, šuta i škarta, tj. minimalnim rasipanjem materijala tokom gradnje. Osim toga, u slučaju zidanja YTONG-om nije potrebno malterisanje u kupatilu jer se pločice lepe direktno na zid, a koristi se i tanje malterisanje na unutrašnjim zidovima jer je dovoljno koristiti malter svega 5 do 6 mm debljine.

 

 

5. Sa kojim materijalima vaš objekat ne gubi svoju vrednost vremenom?

 

Prilikom gradnje uvek treba razmišljati dugoročno, a jedno od pitanja koje se u tom kontekstu nameće je i kako obezbediti minimalne gubitke na vrednosti objekta tokom godina i decenija. YTONG kuće i objekti zadržavaju svoju vrednost znatno duže u odnosu na one građene drugim sistemima gradnje jer su objekti građeni kvalitetnim materijalima dugovečni, postojani i ekonomični, a sve te karakteristike igraju sve veću ulogu prilikom određivanja cene nekretnina.

 

 

Izvor: ytong.rs