PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najspektakularniji pešački mostovi na svetu

  • Objavljeno:
  • 31.5.2018

Od mostova impresivnih dimenzija koji ponosno nose titulu "naj", pa sve do onih koji nas zadivljuju svojim neobičnim izgledom, predstavljamo vam najambicioznije i najinovativnije pešačke mostove na svetu.

 

Viseći most Charles Kuonen, Švajcarska

 

Dugačak skoro pola kilometra, most Charles Kuonen u Švajcarskoj je najduži pešački viseći most na svetu. Proteže se preko doline koja se nalazi između gradova Cermat i Gračen. Sa mosta se pruža nezaboravan pogled na impozantnu Materhorn planinu koja je visoka 4.478 metara.

 

 

Stakleni most, Hebei Bailu Group, Kina

 

U severnoj kineskoj pokrajini Hebei nalazi se najduži stakleni most na svetu. Dugačak je čak 488 metara i postavljen je na visini od 218 metara. Povezivuje Pingsan i malo turističko mesto Hongjagu. Za izgradnju mosta korišćeno je 1.077 staklenih panela, od kojih je svaki debljine četiri centimetra.

 

 

Most Køge North Station, COBE Architects, Danska

 

Biro "COBE Architects" projektovao je u danskom gradu Køge pešački most "Køge North Station" dug 225 metara. Most će pružati zapanjujući panoramski pogled na krajolik od 180 stepeni.

 

 

Most Sölvesborg, Ljusarkitektur, Švedska

 

Dužine 756 metara, Most "Sölvesborg" u Švedskoj je najduži pešački most u Evropi.  Most je dizajnirala švedska firma "Ljusarkitektur", u saradnji sa kompanijom "Lumenpulse" koja je naglasila prelep niz lukova LED osvetljenjem.

 

 

Most Lucky Knot, Next Architects, Kina

 

Smešten u Čangšau u Kini, "Lucky Knot" zapravo čine tri mosta spojena u jedan. Most povezuje rečne obale, puteve i park. Inspiraciju za njegov izgled u obliku upletene trake, arhitekti holandskog biroa "Next Architects" pronašli su u drevnoj kineskoj narodnoj umetnosti. Dug je 185 metara i 24 metra visok.

 

 

Most Helix, Cox Architecture, Singapur

 

Kada je otvoren 2010. godine, most "Helix" u Singapuru bio je prvi na svetu u čiji je dizajn uključena dvostruka spirala. Inspirisan strukturom DNK, njegov izgled simboliše život, rast i obnavljanje.

 

 

Most Nine Elms, Bystrup, Engleska

 

Mnogi stanovnici Londona žale za impresivnim Baštenskim mostom čiji je projekat nakon nekoliko godina pokušavanja da se isfinansira – definitivno odbačen kao preambiciozan. Ipak, u južnom Londonu uskoro bi trebalo da nikne drugi pešački most, sa neobičnom zakrivljenom strukturom, koji je projektovala danska firma "Bystrup".