PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najneobičnije kuće na svetu

  • Objavljeno:
  • 16.5.2014

Pored miliona sličnih kuća u svetu, postoje i one koje predstavljaju neobična i impozantna arhitektonska čuda. Pogledajte kako su vlasnici, arhitekte i graditelji udruženim snagama napravili kuće koje svojim izgledom oduševljavanju i neretko predstavljaju turističke atrakcije. Neke od ovih kuća izgledaju kao da nisu sa naše planete, već kao da su plod čiste mašte, tako da vam se na trenutak može dogoditi da mislite da ste se našli u bajci.

 

1. Život u školjci - Conch Shell House, ostrvo Mujeres u Meksiku

 

Ovo krajnje neobično zdanje dizajnirao je arhitekta Oktavio Okampo (Octavio Ocampo) i napravljena je na prelepom ostrvu Muheres (Mujeres) u Meksiku. Ovu zabavnu meksičku kuću meštani smatraju najimpresivnijom i najoriginalnijom kućom na ostrvu. Okružena Karipskim morem svojim vlasnicima pruža jedinstveno iskustvo života unutar školjke.

 

 

2. Uređaj za iskorenjivanja zla - Device to Root Out Evil, Vankuver, Kanada

 

Iako nije kuća za život već samo skulptura, ovo zdanje ima sve karakteristike kuće, a najimpresivnije u njenoj izgradnji bilo je postavljanje težišta kuće u samo jednoj tački. Ključ je u ravnoteži.

 

Ovu kuću opisuju kao mesto koje je bilo „previše vruće za Njujork i Stanford University“. Ali ova kontroverzna i impozantna skulptura renomiranog međunarodnog umetnika Denisa Openhajma (Dennis Oppenheim) konačno je našla svoj javni dom u ležernom Vankuveru. Na kraju, bila je previše i za Vankuver takođe, pa je projekat izmešten iz grada i sada je u Calgary, Alberta.

 

 

3. Rupa u kući - The Hole House, Texas, United States

 

Din Rak i Dan Havel (Dean Ruck i Dan Havel), dva umetnika iz Teksasa, koristili su dve susedne kuće koje su bile u prilično lošem stanju, predviđene za rušenje, kada su ih rekonstruisali tako da kreiraju krajnje neobično zdanje. Centar ove kuće predstavlja levak nalik na vir, a u hjustonskom komšiluku je postao prava atrakcija. Fasada kuće je inicijalno bila oljuštena kako bi se kreirao ovaj efekat levka. Nažalost, ovo remek delo je srušeno kako bi se napravio prostor za nova umetnička dela.

 

 

4. Velika patka - The Big Duck, Njujork, SAD

 

Farmer u mestu Riverhead Martin Maurer bavio se odgajanjem pataka i 1931. godine napravio je zgradicu u obliku velike betonske patke visoke 6 metara, a dugačke 10 metara. Napravljena je tako što je preko drvene kontrukcije obložena betonom, a Martin Mauer je inspiraciju dobio od skulptura koje je viđao u Kaliforniji, pogotovo onih koje izgledaju kao gigantske šolje za kafu. Društvo za zaštitu kulturnog nasleđa se borilo da sačuva, ovo remek delo koje žitelji Long Ajlenda obožavaju.

 

 

5. Kamena Kuća - Stone House - Gimaraes, Portugal

 

Ova fenomenalna kuća izgleda nalazi se u Fafe planinama u Portugalu i izgrađena je između dva gigantska kamena koji su povezani betonskim miksom. Šuška se da je kuća inspirisana čuvenim američkim crtanim filmom Kremenkovi. Ova rezidencija neobičnog izgleda deluje kao da je iz preistorije, ali ima sve tradicionalne elemente poput prozora, vrata i čak krova od crepova. Naravno, ova kuća privlači hiljade radoznalih turista svake godine.

 

 

6. Gore-dole kuća - Upside Down House - Szymbark, Poljska

 

Danijel Zapievski (Daniel Czapiewski), poljski biznismen i filantrop, napravio je ovu kuću kao umetnički  iskaz o komunističkoj eri i trenutnom stanju u svetu. Ovo fantastično zdanje obilazi mnogo turista, a veliki broj onih koji je posete žale se na blagu morsku bolest i vrtoglavicu posle samo nekoliko minuta boravka u ovoj kući.

 

 

Još fotografija neobičnih kuća možete videti u galeriji koja sledi.

 

 

 

 

Foto: villageofjoy.com / ela.mobi / architecture.curiouscatnetwork.com / topdycha.pl