PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 najlepših aerodroma na svetu

  • Objavljeno:
  • 11.10.2017

Vrhunske arhitektonske kompanije poput "Foster + Partners" i "SOM"kreirale su širom sveta aerodrome izuzetnog dizajna, koji pored savršene funkcionalnosti garantuju i potpunu bezbednost putnika.

 


  Turkmenistan dobio aerodrom u obliku sokola

 

Glavni grad Turkmenistana  dobio je prelepu novu zgradu aerodroma u obliku sokola, vrednu više od dve milijarde evra.


 

Trend modernih i lepo dizajniranih aerodroma ne posustaje, jer je nekoliko velikih projekata trenutno u fazi izgradnje, poput terminala u Pekingu koji je projektovala kompanija "Zaha Hadid Architects".

 

Od Denvera, preko Mumbaja, pa do Osake, predstavljamo najlepše zgrade aerodroma na svetu.

 

Aerodrom Heydar Alyev, Baku, Azerbejdžan

 

Smešten u glavnom gradu Azerbejdžana, međunarodni aerodrom "Heydar Alyev"  ukrašen je ogromnim drvenim čaurama koje je dizajnirala turska arhitektonska kompanija "Autoban". U ovim drvenim paviljonima smešteni su barovi, prodavnice i igraonice za decu. Moderan atrijum aerodroma ispunjen je obiljem svetlosti koja prolazi kroz konkavnu staklenu fasadu zgrade, a atraktivan pod je dizajniran tako da dijamantska šara bude u skladu sa drvenim pločicama na paviljonima.

 

 

Aerodrom u Pekingu, Kina

 

Sa dva i po kilometra dužine, Terminal 3 pekinškog međunarodnog aerodroma je jedna od najvećih zgrada na svetu. Terminal je pušten u rad pred otvaranje Olimpijskih igara 2008. godine, a za dizajn inspirisan tradicionalnom kineskom paletom boja – crvenom i žutom , kao i formama koje slave kinesku kulturu, zaslužna je kompanija "Foster + Partners". Zgrada terminala i centar za transport prostiru se na ukupno 1,3 miliona kvadratnih metara.

 

 

Marrakech Menara aerodrom, Maroko

 

 

Prelepa fasada je zaštitni znak aerodroma u Maroku, koji je projektovala švedska kompanija "E2A Architecture". Izgrađena 2008. godine, zgrada aerodroma je optočena aluminijumskim panelima koji formiraju 24 romboida i stilizovanom islamskom ornamentalnom dekoracijom.

 

 

Međunarodni aerodrom u Denveru, SAD

 

U moru zgrada jednoličnog dizajna, izdvojio se aerodrom u Denveru čiji krov čini niz šatorastih kupola koje propuštaju svetlost. Krov je kreirala kompanija "Fentress Architects" po uzoru na snegom pokrivene planinske vence Rocky Mountains.

 

 

Međunarodni aerodrom Chhatrapati Shivaji, Mumbaj, Indija

 

Centralni ukras Terminala 2 na aerodromu u Mumbaju, otvorenog 2014. godine, je ogromna nadstrešnica inspirisana tradicionalnim indijskim paviljonima koju je dizajnirala kompanija "SOM" (Skidmore, Owings & Merrill). Ukupno 30 stubova sa šarama delom inspirisanim paunom kao jednim od nacionalnih simbola, podupire masivnu nadstrešnicu.

 

 

Međunarodni aerodrom u Kuala Lumpuru, Malezija

 

Jedan od najvećih aerodroma u Aziji, aerodrom u Kuala Lumpuru, dizajnirao je japanski arhitekta Kisho Kurokawa. Njegov sastavni deo čini nadstrešnica sa masivnim stubovima, inspirisana islamskim stilom, koja je odličan pokazatelj kako se moderan dizajn i tradicija mogu harmonično spojiti. Širom aerodroma nalaze se brojne prostorije namenjene za molitvu.

 

 

Shenzhen Bao’an aerodrom, Šenžen, Kina

 

Gledano od gore, Terminal 3 aerodroma u Šenženu izgleda poput ogromne raže, a za njegov interesantan izgled zaslužna je italijanska kompanija "Fuksas". Zgrada na tri nivoa obložena je dvostrukim slojem metalnih i staklenih panela koji čine mrežu u obliku saća, koja propušta prirodnu svetlost unutar aerodroma.

 

 

Aerodrom Changi, Singapur

 

Aerodrom u Singapuru smatra se jednim od najboljih na svetu. Njegovi prvi terminali, Terminal 1 i Terminal 2 su jednostavnog dizajna, ali Terminal 3 koji je izgrađen 2008. godine je jedinstven. Poseduje ogromnu vertikalnu baštu i baštu leptirova, i krov površine 9 hektara koji je dizajnirala kompanija "SOM". Kompanija je kreirala rasvetni sistem koji obuhvata staklene svetlarnike i na hiljade aluminijumskih panela koji reflektuju svetlost.

 

 

Međunarodni aerodrom Queen Alia, Oman, Jordan

 

Inspirisani beduinskim šatorima, arhitekti kompanije "Foster + Partners" kreirali su jedinstvene betonske kupole koje krase aerodrom "Queen Alia" u Omanu. Nadstrešnica se proteže duž celog terminala i pruža zaštitu od jakog sunca. Donja strana kupola je isklesana je poput površine lista, a braon i krem nijanse odgovaraju paleti boja okolne pustinje. Svaka kupola predstavlja modularnu jedinicu, što olakšava dogradnju ukoliko bude poptrebe za proširenjem aerodroma u budućnosti.

 

 

Kansai međunarodni aerodrom, Osaka, Japan

 

Sagrađen na veštačkom ostrvu u zalivu kod Osake, ovo je prvi "okeanski" aerodrom na svetu i dnevno može da opsluži 100.000 putnika. U vreme kada je izgrađen, 1994. godine, njegov terminal sa 42 kapije i 1,7 kilometara dužine bio je najduži na svetu. Zgrada je specijalno dizajnirana da bude otporna na zemljotrese i pretrpela je zemljotres Kobe jačine 6,9 stepeni uz minimalna oštećenja. Njegov dizajn je kreirao italijanski arhitekta Renzo Piano.