PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najimpresivniji neboderi na svetu za 2017.

  • Objavljeno:
  • 11.12.2017

Predstavljamo zgrade koje su se istakle svojim jedinstvenim izgledom i impresivnom visinom, za čiji su dizajn zaslužne neke od najpoznatijih arhitektonskih kompanija današnjice.

 

Lotte World Tower, Južna Koreja, Kohn Pedersen Fox

 

Sa visinom od 555 metara, neboder "Lotte World Tower" u Seulu je najviši na ovoj listi, i peta najviša građevina na svetu. Supervisoki neboder se sužava ka vrhu, gde se nalazi platforma za posmatranje sa staklenim podom, odakle oni najhrabriji mogu razgledati grad iz spektakularne perspektive.

 

 

Marina One, Singapur, Ingenhoven Architects, A61 and Gustafson Porter + Bowman

 

Upečatljiva, 223 metra visoka građevina pridružila prepoznatljivim simbolima Singapura, kulama "Marina Bay Sands" i bašti od milijardu dolara "Gardens by the Bay", u delu grada-države koji se zove Marina Bay. Kompleks se sastoji od četiri nebodera raspoređena oko centralne bašte. Drvene terase talasastog oblika okružuju atrijum i gledaju ka zelenoj oazi u središtu kompleksa.

 

 

Chaoyang Park Plaza, Kina, MAD

 

Najnovije fotografije kula u okviru komercijalnog i rezidencijalnog centra "Chaoyang Park Plaza" otkrivaju da je impresivan projekat "MAD" arhitekata, koji broji ukupno deset zgrada, priveden kraju. Njihov dizajn inspirisan je prirodom – planinama, rečnim kamenjem i dolinama. Zgrade koje se uzdižu do 120 metara u visinu, smeštene su na južnom kraju najvećeg parka u Pekingu.

 

 

American Copper Buildings, SAD, SHoP Architects

 

Bakarne zgrade nazvane su tako s razlogom: dve fasade na obe zgrade prekrivene su pločama od bakra dok su preostale u staklu i pružaju pogled na Ist river u Njujorku. Iskrivljena silueta je druga odlika koja izdvaja ove nebodere od brojnih drugih na Menhetnu. Zgrade se uzdižu 164 metra, a na visini od 90, građevine su povezane nebeskim mostom.

 

 

Finansijski centar Bund, Kina, Foster + Partners and Heatherwick Studio

 

Dve kule mešovite namene, visoke 180 metarakompletirale su kompleks finansijskog centra u Šangaju. Staklena fasada zgrada uokvirena je granitnim trakama, koje pružaju vizuelnu konekciju sa zgradom kulturnog centra sa kinetičkom fasadom koja se nalazi u blizini.

 

 

Poly International Plaza, Kina, Skidmore Owings & Merrill

 

Neobičan dizajn fasade 161 metar visoke zgrade inspirisan je naborima na papirnim lampionima. U središtu ove poslovne zgrade u Pekingu nalazi se impresivan atrijum visine 90 metara.

 

 

Beirut Terraces, Liban, Herzog & de Meuron

 

Istureni spratovi formiraju zgradu nesimetričnog oblika i nestandardnog plana, gde je svaki sprat drugačiji od ostalih. Zgrada u Bejrutu visoka je 119 metara a veliki balkoni zaslužni su za njen naziv – Bejrutske terase.