PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najbolji projekat za penjanje u zatvorenom prostoru

  • Objavljeno:
  • 5.5.2014

Stara rafinerija šećera “Redpat” u kanadskom gradu Montrealu i njen napušten silos dobili su novu funkciju. Penjalica "Allez – Up" (Penjite se) srce je revitalizovanog prostora  s novoovtorenom jedinstvenom penjalicom koja je trenutno prava turistička atrakcija.

 

Kandaska porodica Richer de la Plante, koja je vlasnik ovog objekta, želela je da svom gradu podari prvi zatvoren prostor za penjanje kako bi podigli sportski duh sugrađana. U to ime pozvan je biro "Smith Vigeant" iz Montreala kako bi zajedničkim snagama doprineli zdravijem životu Montrealaca.

 

Arhitekta Danijel Smit, šef tima, projektovao je ovaj zanimljiv prostor koji se prostire na 1.200 kvadrata. Koristio je zanimljive prodore za postavke zidova kako bi dočarao raznovrsnost stena kojim se mnogi ljudi penju u želji da osvoje planinske vrhove i time otkriju svoje mogućnosti.

 

Zidovi penjalice pomalo liče na litice šećera podsećajući posetioce na predhodnu funkciju silosa “Redpat”. Ovi beli, ćoškasti zidovi  za penjanje nude korisnicima različite putanje, kako za početnike tako i za iskusne penjače, a raznobojni držači daju dinamičan šarm ovom jedinstvenom prostoru.

 

Ogromni prostori propuštaju prirodno svetlo koje prožima prostor stvarajući u zidovima efekat pukotina i šupljina.

Do danas je projekat „Allez - Up“ dobio nekoliko priznanja. Osim nagrade "Grands Prix Du Design"  2013, biro "Smith Vigeant Architects" osvojio je takođe i nagradu u kategoriji "Training Center" i specijalnu nagradu  "Color".
 

 

Foto: Stephane Breugger